www.svaboversto.no

ZAGREB NONSTOP TIL OSLO

Kroatia rykker stadig nærmere Norge – eller kanskje omvendt! Sommersesongen står for tur og hundretusener – ja du leser riktig – nordmenn skal på ferie til Kroatia.

Søndag 21. mai blir en ny merkedag i forbindelsene mellom Norge og Kroatia: Croatian Airlines åpner sin nye direkterute mellom Franjo Tudman-flyplassen i Zagreb og Gardermoen. Egentlig burde vi si velkommen etter, for hovedstaden kommer seint, men forhåpentligvis godt. Det blir tre ukentlige avganger, mens det i en årrekke har vært daglige direkteruter i sommersesongen til de mest populære reisemålene langs kysten.

Fra ni flyplasser

Denne sesongen vil det hver eneste dag gå fly fra ni flyplasser i Norge til Kroatia. Nordmenn er for lengst blitt kjent med Dubrovnik, Split, Pula, Zadar og Rijeka. For ikke å snakke om de populære øyene langs kysten av Adriaterhavet, hvorav Hvar, Brac, Vis og Kurcula bare er fire av de mange perlene.

Denne sommeren er det ventet at ca 300 000 nordmenn tar turen til det landet som vel utvilsomt er Balkans vakreste sett fra naturens side. Tusener av nordmenn – jeg vet ikke nøyaktig hvor mange – har allerede kjøpt hus eller leilighet langs kysten og de er ikke få som har seilbåten sin liggende fast i en idyllisk bukt.

Rent, trygt, billig

Hvorfor er Kroatia blitt så populært? Årsakene er flere og la oss starte med den tragiske: Turistene skyr Tyrkia, både på grunn av migrasjonen og terroren. Kroatia derimot, er trygt. I tillegg kommer at Adriaterhavet skinner i sin blågrønne renhet, maten er god og billig, for ikke å snakke om prisene på mineralvann, øl og vin.

Idyllen blir imidlertid brutt av prisene på de beste hotellene i byer som Split og Dubrovnik. Hvis du ikke reiser charter og dermed bor på de mer turistifiserte bomaskinene, må du regne med i alle fall 3.000 kroner pr døgn – og det er mye, selv for nordmenn.

Trivelige folk

Kroater er imøtekommende og vennlige mennesker. De tar vel imot gjestene og for mang en familie er det å leie ut leiligheten eller huset sitt i sommermånedene den viktigste inntektskilden. Det er ikke uvanlig at familier flytter sammen og bor trangt i sesongen for å tjene godt på utleie. Ja, faktisk kan de tusenlappene dette innbringer hver uke, komme opp i en slik anselig sum at utleierne rett og slett tar seg fri i vintermånedene.

Hvorfor jobbe når det er penger på bok – eller retter sagt – i kontanter. For i Kroatia er det fortsatt slik at ”cash is king” og kvittering er ikke bestandig det mest populære du spør om.

Zagreb, kafébyen

Så søndag er jeg klar for å være med på direkteflyets første tur til Oslo. Jobbing med Arendalsukas avis kaller, men allerede torsdag er det tilbake til Zareb – nonstop. Forhåpentligvis vil direkteruten føre til at langt flere nordmenn også tar turen til hovedstaden.

For Zagreb er en trivelig hovedstad, med et vell av kultur og severdigheter, for ikke å snakke om alle kafeene. Det fortelles at byens borgermester hadde besøk av sin kollega fra Wien og de vandret i det pulserende sentrum. Wiens Borgermester bemerket det yrende kafélivet ( og det sier sitt når han kommer fra Wien!) og spurte om det alltid er så mange turister i Zagreb.

Svaret var at det ikke er turister, men kroater som nyter livet på kafeene. Hvem vet, kanskje for penger de har tjent på å leie ut huset sitt ved kysten av Adriaterhavet?

 

 

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

“Britain has become a middling island nation isolated off the coast of Europe, without the heft to matter on its own or to set the agenda in its partnerships.”

— Fareed Zakaria, Wshington Post, tre år etter Brexit
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger