www.svaboversto.no

Zagreb: Europas mest spektakulære julemarked?

Minusgrader og i alle fall snøkledde fjell i nord: Kroatias hovedstad er i godt lune og festkledd til trivelige adventsdager. Mye godt å bite i, varmende drikke og har du lyst på en svingom på isen: så vær så god!

Kroatias hovedstad er som turistmål kommet i skyggen av de vakre byene langs kysten som Split og Dubrovnik, for ikke å forglemme alle øyene. Hvar, Korcula, Brac, Vis, Rab, Krk og Losinj, for bare å nevne noen utvalgte.

Zagreb har knappe 800 000 innbyggere, men er ikke noen masete by. Med alle sine torg, parker og ikke minst hundrevis av kaféer som besøkes flittig, er det alltid en rolig og gemyttlig stemning i byen. Fremfor alt er det lite stress.

Rammen er dermed satt for trivelige dager og kvelder først fram mot jul, men også i romjula og som åsted for tusener som feirer nyttår. Bodene står på rekke og rad, ikke bare konsentrert på ett torg, men på flere steder. Størst på Kong Tomislav-parken og på byens sentrale torg, hvor en statue av den mektige hærfører ban Jelacic troner. Revolusjonshelten fra 1848 er igjen på plass, etter å ha vært fjernet da Kroatia var en del av Jugoslavia og Josip Tito styrte.

En europeisk tradisjon

Julemarkedene er jo en europeisk tradisjon og også mange nordmenn har besøkt Berlin, Wien, Salzburg og Bratislava. Også Oslo har jo nå fått sitt marked på Karl Johan, men er nok fortsatt som lillesøster å regne i forhold til de mer kjente lenger sør.

Også i Zagreb er det noe for enhver smak, for liten som stor. Leker til barna og snaps til de noe eldre. Er du glad i pølser, er det bare å komme, her er alle varianter fra de milde til de mer ”voksne” både i smak og størrelse.

Skøytebaner er her også og de er åsted for mer eller mindre stødige skøytetak, som kaller på smil, vennlige smil. For julemarkedene er familienes møteplass; her er latter og de gode samtalene, særdeles lite bråk.

I fjor ble Zagreb i en undersøkelse kåret til Europas flotteste julemarked. Vi måtte lese langt ned i teksten for å oppfatte at det utelukkende var kroater som var spurt.

Vi er vel alle oss selv nærmest – også i adventstiden…..

 

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«The U.S. president has damaged the political system so badly that it will be difficult to repair, even if Donald Trump gets voted out of office on Tuesday. The hatred and political discord he has stirred up will paralyze the country for years.»

— Spiegel International, 311020
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.