www.svaboversto.no

Zagreb – Europas fremste kaféby ?

De er mange og de er populære. I sentrum og i alle bydelene: Fra tidlig morgen strømmer Zagrebs innbyggere til serveringsstedene for å nyte den oppkvikkende drikken. Europas fremste kaféby?

Det er åpenbart ikke så viktig hvor kafeen er lokalisert. Om utestedet troner på en av byens torv, om det ligger i en park, i en gågate eller trengt opp i et hjørne mellom to bråkete og biltette gater, Zagrebs innbygger hever tilfreds sin kopp. For noen få kroatiske kuna (ca. 1. 30 norske kroner) pr kopp, kan gjestene sitte så lenge de måtte ønske . Og det gjør de gjerne. Byen har virkelig en kafékultur.

Kanskje bedre enn Wien

Må bare innrømme at etter å ha bodd i Wien i fire år, 2008 til 2012 , var jeg overbevist om at den østerrikske hovedstaden er Europas kaffe- og kaféby nr. 1. Ikke nå lenger. Det kan nok med rette hevdes at wienerne er litt mer raffinert i kravet til forskjellige typer kaffe, men det er ikke noe dårlig utvalg i Zagreb heller. De fleste nøyer seg med en svart kopp kaffe, eller en espresso, men ungdommen kan få så mye latte eller cappuccino som de bare måtte ønske seg.

Dessuten er det noe med atmosfæren i Zagreb. Ikke et vondt ord om trivelige Wien, men stemningen er mer avslappet her i den kroatiske hovedstaden. Skuldrene er senket og tempoet roligere. Ikke minst er folk langt mer uformelle enn den høytidelige ”Dr. Professor” i Wien.

To borgermestre

Den historien jeg nå skal fortelle, sies å være helt sann: Zagrebs nylig for sjette gang valgte borgermester, Milan Bandic hadde besøk av sin kollega fra Wien, Michael Häupl. Vi snakker her om to virkelig veteraner, omstridte sådanne, i europeisk bypolitikk. Begge har sitt opphav i sosialdemokratiet, men Bandic har for lengst stiftet sitt eget parti. Han har styrt uavbrutt siden 2005 til tross for korrupsjonsanklager. Han har vært arrestert, men ble løslatt mot kausjon og ingen fellende dom.

Häupl har vært borgermester i Wien siden 1994 og har inntil nå vært regnet som det østerrikske sosialdemokratiets sterke mann, men nå går det mot slutten. Han går av i oktober, også fordi han er kraftig motstander av at det sosialdemokratiske partiet vurderer å gå i regjering med det sterkt fremmedfientlige og nasjonalistiske Frihetspartiet , FPÖ.

Mer om politikken en annen gang, tilbake til kaffen: Häupl og Bandic vandrer i sentrum av Zagreb og Wiens borgermester unnlater ikke å kommentere alle utestedene og konstaterer at her må det være et betydelig besøk av turister.

Bandic svarer: ”Nei, dette er mine egne innbyggere som kombinerer hygge med arbeid.”

Og her har Zagrebs sterke mann et poeng: En advokat jeg nylig snakket med fortalte at han ofte møter klienter til møter på en kafé i stedet for et kjedelig kontor. ”Samtalen går så mye lettere, store problemer blir mindre i en trivelig atmosfære.” Så sant, så sant.

Ikke bare kaffe

En av våre gjester her i Wien ble mektig imponert over alle utestedene, men uttrykte en viss bekymring for at den planlagte ettermiddagspilsen måtte erstattes med en kaffe.

Jeg beroliget med å si at utestedene så definitivt også serverer øl, meget godt øl. Man må imidlertid være forberedt på å betale 20 kuna for halvliteren.

Men det er vel en pris i alle fall nordmenn godt kan leve med!

 

 

 

 

 

 

 

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Work for something because it is good, not just because it stands a chance to succeed.»

— Václav Havel
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger