www.svaboversto.no

Og vinneren er: Siv Jensen!

Så er det klart: Venstre går inn i regjering – uten KrF, men sammen med Fremskrittspartiet. Om vi ikke hadde lært det før, så vet vi i alle fall nå at et løfte fra Venstres fremste politikere er null verdt.

Undrer meg på hvor mange Venstre-velgere ved fjorårets valg som sa til seg selv: Så ble det Venstre som fikk min stemme denne gangen. Blir det borgerlig flertall, så skal vi garantert inn i regjering med Frp.

Selvsagt var det ingen Venstrevelger som sa dette. Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og resten av ledelsen forsikret oss om det motsatte: Avstanden til Fremskrittspartiet – for ikke å snakke om Sylvi Listhaug spesielt – var rett og slett så enorm at et forpliktende samarbeid i regjering ikke var aktuelt og definitivt ikke uten KrF.

Likevel skjer det. Hvorfor? Det åpenbare svaret er at Venstre ledes av politikere som minner om tidligere tider i dansk politikk: Partiet har ett prinsipp til det finner et annet.

Et annet svar er realpolitisk: Venstre berget seg så vidt over sperregrensen og det takket være Høyrevelgere som stemte taktisk. Det var på tide å betale tilbake den politiske gjelden. Da måtte Venstres verdier pakkes bort.

Siv Jensen er vinneren

Etter at Venstre sa ja til Fremskrittspartiet på Jeløya, har kommentatorer analysert og vurdert hvilket parti som kommer best ut av regjeringsutvidelsen. Det synes som om de fleste er enige om at Høyre og Erna Solberg kommer best ut, mens den politiske hverdagen vil avgjøre om Venstre og Fremskrittspartiet har grunn til å smile.

Jeg er enig i at utvidelsen av regjeringen er en betydelig seier for statsministeren; hun er et betydelig skritt nærmere sitt mål om et bredt borgerlig regjeringssamarbeid.

Likevel, det kan ikke være mye tvil om at vinneren er Siv Jensen og Fremskrittspartiet.

Det faktum at Venstre går inn i regjering med Fremskrittspartiet er den endelige legitimeringen av Fremskrittspartiet som fullt ut medlem av den dannede, borgerlig politiske familien. Frp er ikke lenger noe utskudd, noe (litt) tvilsomt. Venstre har en gang for alle invitert det populistiske partiet inn i varmen.

Trine Skei Grande har levert varene: Ikke til dem som stemte på henne, men til Erna Solberg og Siv Jensen.

 

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Trump is a man of bad character, who has abused people, institutions and norms, always to help himself.»

— Fareed Zakaria i Washington Post
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger