www.svaboversto.no
Foto: Arbeiderpartiet

Vedums lek med Støre

Det er bare et spørsmål om når: Jonas Gahr Støre må kreve at Trygve Slagsvold Vedum slutter å sabotere Aps valgkamp. Sp-lederen håner det rødgrønne prosjektet og er blitt Høyres beste valgkampmedarbeider.

Vi er mange som spør oss om dagen: Hva er de egentlig Vedum vil? I løpet av noen korte sommeruker har han fastslått: Høyre er Sps beste partner i forsvars- og oljepolitikken, enige om integrasjons og ikke minst at Ap i nord er på linje med Høyre i synet på sentralisering.

Ganske godt gjort; i alle fall hvis målsettingen er å gjøre det så vanskelig som over mulig for Arbeiderpartiet. Så vidt jeg har klart å registrere har Vedum ikke anstrengt seg for å si noen positive ord om Arbeiderpartiets alternativ: En regjering utgått av Ap, Sp og SV. Han har vel ikke en gang sagt at dette alternativet er bedre enn dagens regjering?

Sps urealistiske alternativ

Sp-lederen og hans medarbeidere bare turer i vei med at Høyre/Frp må bort. (Så vidt jeg har oppfattet har Frp for lengst forlatt regjeringen.) Alternativet til Sp er som vi alle vet, en såkalt «Sp/Ap-basert regjering,» men alle som følger med i norsk politikk vet at dette alternativet ikke er akseptabelt, hverken for Arbeiderpartiet, eller den mektige forbundsfellen LO.

En slik regjering vil bli en sentrumsregjering, som sikkert passer bra for Sp, men som vil være en katastrofe for sosialdemokratene. Det vil høyst sannsynlig åpne en venstreflanke i norsk politikk som SV, men også Rødt, kommer til å forsyne seg grovt av – og det uten å måtte anstrenge seg.

Støre må si fra

Gahr Støre kan umulig finne seg i at Vedum gjennom hele valgkampen skal gjenta sitt entydige budskap om at Sp ikke vil i regjering med SV, uten samtidig å si adjø – i alle fall i denne omgangen – til et regjeringssamarbeid med Ap. For Ap-lederen kan ikke sitte rolig å se på at Senterpartiet torpederer Arbeiderpartiets prosjekt. Hvis Støre ikke setter foten ned, hvordan vil Aps valgkamp da bli?

Fortsetter Vedum med sine utspill hvor innholdet er en kombinasjon av Høyre-friere og kritikk av Ap, kan Høyre permittere medarbeidere i partiets kommunikasjonsavdeling. Det holder – nesten – med å trykke på «copy paste» etter hvert som Vedum uttaler seg.

Avklaring i Arendal?

Så gjenstår det store spørsmålet: Hvorfor i all verden har Slagsvold Vedum valgt denne strategien? Han spiller så høyt at han bør vite at Gahr Støre må sette foten ned og gjøre følgende tindrende klart: Alternativet til dagens regjering er ikke en Sp/Ap-regjering, men enten en rødgrønn regjering eller en ren Ap-regjering.

Det siste kan raskt bli det mest realistiske alternativet, hvis ikke Slagsvold Vedum blir fortalt at han må endre kurs.Jeg vil tro at Vedum kan bli tvunget til å gi beskjed om han vil stå fast på sitt uforsonlige nei til SV, eller om han godtar Audun Lysbakken som regjeringspartner. Spørsmålet er når. Kanskje den store partilederdebatten under Arendalsuka 16. august kan være et godt tidspunkt for Jonas Gahr Støre?

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Drogen sind doch heute total uninteressant. Sie wurden langweilig.»

— Keith Richards, med en litt ny vri i et intervju med det østerrikske magasinet «News.»
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger