www.svaboversto.no
(Foto: Jukka-Pekka Flander/SDP)

Unge kvinner tar kontroll i Finland

Hun var én av favorittene og når er det klart: 34 år unge Sanna Marin er Finlands nye statsminister. Hun utkonkurrerte sin tre år eldre, mannlige kollega.

Det går fort i svingene i finsk politikk. Det var tirsdag i forrige uke at Antti Rinne varslet sin avgang da ett av de fem partiene i regjeringen ikke lenger hadde tillit til ham. (Se forrige blogg) Men det at Centern ville kaste den sosialdemokratiske statsministeren, førte ikke til at alle kortene måtte legges på nytt.

Det hele ble ordnet på et noe forunderlig vis: Den kastede statsministeren. altså Antti Rinne, ble bedt om å lede konsultasjonene for å peke ut en ny statsminister.

Alle de fem regjeringspartiene, Socialdemokraterne, Centern, Svenska Folkepartiet, De grønne og Vänsterpartiet sa ja til å fortsette samarbeidet.

En konsekvens av at Sanna Marin vant det interne oppgjøret i sosialdemokratiet, betyr at alle de fem partiene nå har kvinnelige ledere i regjeringhen. Det forventes at den nye statsministeren senere formelt også velges til leder av partiet.

Mellom 30 og 35 år

Svenska Folkepartiets leder er midt i 50- åra, mens hennes fire kvinnelige kolleger er mellom 32 og 35 år unge. Så det er vel unødvendig å skrive at en ny generasjon dyktige politikere nå tar kontroll over den utøvende politikken i vårt naboland.

Nei til NATO

Sanna Marin er en pådriver innen klimaspørsmål

(Foto: Jukka-Pekka Flander/SDP)

og står hardt på Finlands ambisiøse mål om å nullutslipp i 2035, 15 år før EUs målsetting. Hun sies å stå lenger til venstre i partiet enn sin forgjenger og er motstander av finsk medlemskap i NATO; et spørsmål som de siste åra er blitt et tema på den politiske dagsordenen.

I den nå avgåtte regjeringen var hun transportminister.

 

 

 

 

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«The central issue feeding populism around the globe is immigration. That’s why you still see right-wing populism in such countries as Germany, the Netherlands and Sweden, where economic growth is strong, manufacturing is vibrant and inequality has not risen dramatically.»

— Fareed Zakaria
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger