www.svaboversto.no

Underlige dager i norsk politikk

Forunderlige dager i norsk politikk: Arbeiderpartiet jubler over det nest dårligste valgresultatet siden 1945. Høyre rister av seg dommen etter åtte års regjeringsmakt: Det brede borgerlige samarbeidet er snipp snapp snute.

Hurdalssjøen er idyllisk. Det er neppe innholdet i samtalene – eller sonderingene- som gjenåpnes mandag mellom Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet. Innflytelsesrike krefter i sistnevnte parti står fortsatt fast på, etter hva jeg hører fra velinformert hold, at avstanden til SV er nærmest uoverstigelig. Likevel, de tre kan kanskje makte å finne sammen. Men noe lykkelig ekteskap blir det neppe, uansett hvor Trygve Slagsvold Vedum er unnfanget.

Sp. har nøkkelen

I grunnen forteller det alt om klimaet mellom de tre partiene at de avslutter sonderingen før helga uten å ha noe som helst å si. Selvsagt er det Senterpartiet som avgjør. Går partiet for en flertallsregjering, vil neppe SVs medlemmer torpedere ved uravstemningen.  I parentes bemerket: Det er modig gjort av Audun Lysbakken å gå inn i regjeringen som juniorpartner. Erfaring viser at det ikke er noen attraktiv tilværelse og slett ikke i kommende stortingsperiode med et aggressivt Rødt til venstre for seg.  

Press fra LO

Jonas Gahr Støre fortjener virkelig honnør hvis han makter å sy sammen et samarbeid mellom de tre. Han kan lykkes, men i dag tyder mye på at han feiler. Kommende uke kan det skje at Arbeiderpartiets leder må velge mellom en ren Ap-regjering eller en såkalt «Sp/Ap-basert-regjering.» I LO-sekretariatet fryser de over tanken på at sistnevnte alternativ skal bli resultatet. LO har konsekvent understreket behovet for en regjering hvor SV er med. Fagorganisasjonen har brukt betydelige ressurser – både menneskelig og økonomisk – for at det som nå kan bli en flertallsregjering realiseres.

For å etterkomme LOs og Aps primærønske vil Jonas Gahr Støre ikke bare trenge sine gode kunnskaper innen politikk, men må også forene ild og vann i spørsmål som klima, forsvar og etiske spørsmål. Kameler må slukes, store sådanne. Men det har skjedd før i norsk politikk.

Borgerlig sammenbrudd

Vi behøver ikke å gå lenger tilbake enn til Erna Solbergs siste fireårsperiode for å se at det umulige er mulig, eller for å si det med andre ord: Vi bør definitivt ikke stole på garantiene fra enkelte politikere. Det holder å minne om Venstres absolutte nei til Fremskrittspartiet før valget i 2017. Partiets garanterte nei var en helt sentral begrunnelse for at vi burde stemme på Venstre: Det liberale partiet skulle aldri forene seg med høyrepopulistene.  Men, det skjedde. Og avstanden mellom SV og Sp. er i alle fall ikke større enn hva den er mellom Venstre og Frp. Eller?

Uansett, kommentarene etter valget forteller oss at det brede borgerlige samarbeidet nå er kommet til veis ende. Drømmen om det brede samarbeidet er begravd. I alle fall hvis vi kan stole på Sylvi Listhaug. For Erna Solberg må Listhaugs uforsonlige uttalelser om Venstre og KrF virkelig dokumentere at utakk er verdens lønn. Tenk hvor mange ganger den nå avtroppende statsministeren, for å bevare samarbeidet, har forsvart og bortforklart mer eller mindre forunderlige utspill fra Frp. 

Hva vil Erna Solberg?

Valgnederlaget var ikke mange timene gammelt før Erna Solberg kunngjorde at hun igjen er klar til å brette opp ermene og dermed fortsette som Høyres leder. Det er noe beundringsverdig over en slik stå på vilje, men hvorfor i all verden overlater hun ikke roret til yngre krefter? De fleste andre partiene, kanskje alle, misunner Høyre underskogen av dyktige lederevner som er rede til å overta. Skal de virkelig holdes på pinebenken i fire, fem, seks år til?

Jeg tror ikke det. Jeg tipper Erna Solberg sier takk for seg ved første ordinære landsmøte. Vil tro hun valgte sine ord nøye etter nederlaget da hun ikke ønsker å starte en lederdebatt umiddelbart.

I stedet kan Høyre i fred og ro evaluere og analysere sin valgkamp. Fornuftig det. Også med tanke på at arbeidet ledes av Henrik Asheim; én av flere som ved første anledning godt kan ta på seg større sko.

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

Wherever you look, nationalism is rising.»

— The Economist
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.