www.svaboversto.no

Thomas Bernhards stambord

Det er ikke noe spesielt ved Café Bräunerhof i sentrum av Wien. Den kan lett gli inn i rekken av trivelige restauranter i denne så gjennomført kulturelle hovedstad. Men;  kafeen var stamstedet til Thomas Bernhard.

Thomas Bernhard  er en av Østerrikes defintivtivt viktigste forfattere. Han døde i 1989 og ble født i den nederlandske byen Heerlen i 1931. Etter hva historien kan fortelle, kom han til verden som resultat av en voldtekt og ble deretter langt på vei fornektet av sin mor. Han vokste opp sammen med sine besteforeldre, med et godt forhold til sin strenge, men likevel nære bestefar, forfatter som han selv. Men langt fra like suksessrik.

Det sies om Thomas Bernhard at enten så elsker du ham, eller så frykter du ham. Østerrike har fortsatt grunn til å frykte ham. Dette landet som ikke har tatt et oppgjør med sin nazistiske fortid, får sannheten om sin mentalitet usminket gjengitt i Bernhards bøker.

Selv har jeg de siste par uker reist i Bernhards fotspor, fra Heerlen til Wien. I Nederland var det lite jeg kunne finne om han; kanskje min feil, men i Wien fikk jeg endelig besøkt hans stamkafe. Du kommer dit ved å gå inn fra Graben i Wien sentrum, forbi den ikke helt ukjente kafeen Hawelka og så inn til høyre. Du vil se kafeen lett, ikke minst fordi det henger et bilde av Bernhard i vinduet.

«Unnskyld;» sier jeg til kelneren da jeg har satt meg ned ved bordet i lokalet og tatt med meg et par aviser som jo alltid er tilgjengelig på slike steder: «Kan De «- veldig viktig med høflig tiltale i Wien – «fortelle meg om Thomas Bernhard hadde et stambord her?»

Det viser seg at jeg har satt meg ved nabobordet og var relativt snar til å flytte meg og tenkte: Her satt han altså, mesteren bak «Utslettelse» fra 1986, et monumentalt verk, som om ikke ryster, så i alle fall uroer, de aller fleste lesere. Jeg kan også nevne «Amras,» «Billigspiserne,» Wittgensteins nevø» og selvsagt «Trær som faller.» Litteratur for dem som ønsker en givende sommer med boka, men defintivt ikke lett og lystig sommerlesning.

Bernhard er krevende i sin stil. Han har ikke helt sansen for hverken punktum eller avsnitt og han har en gjenfortellende stil som du enten liker eller ikke liker. Meg har den grepet og det har også en annen stor østerriksk forfatter, Stefan Zweig. Han ble født i 1881 og tok sitt liv i 1942, i fortvilelse over nazismens uvesen .

Zweig og Berhard var forskjellige, både i bakgrunn, i sitt forfatterskap og hvordan de levde sine liv. Mens Bernhard vokste opp i tøffe kår, stammet Zweig fra en velholden familie. Likevel, gjennom deres forfatterskap setter de begge et kollosalt ubehagelig lys på de negative sider ved Østerrike og mer enn det: Stefan Zweigs «Verden av igår» burde ha vært pensum i enhver europeisk skole. Et sterkere verk mot rasisme finnes knapt.

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«The America of John McCain has no need to be made great again because America was always great.»

— Meghan McCain – datter
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.