www.svaboversto.no
Fortsatt langt fram for Jonas Gahr Støre. Foto: Eivor Eriksen

Støre bestod prøven

Torsdagens partilederdebatt var vinn eller forsvinn for Jonas Gahr Støre. Arbeiderpartiets leder kunne ikke tillate seg en svak innsats. Han besto prøven. Nå er det håp i det hengende snøret for sosialdemokratene.

Om tre uker er det valgdag. Fortsatt ligger Arbeiderpartiet an til å gjøre et elendig valg, ja kanskje det historisk dårligste resultatet ved et kommunevalg. Men; tre uker kan være tilstrekkelig med tid for kanskje å tangere 24.9 prosent, den katastrofale oppslutningen fra 2019. Det store spørsmålet er om det er tilstrekkelig til fortsatt å være landets største pari? Høyre må falle med fem prosentpoeng for nok en gang å bli nummer to? Skjer det?

Offensiv Støre

Jeg mener at Støre og Erna Solberg var jevngode denne torsdagskvelden i Arendal selv om Høyrelederen var mindre presis og mer ordrik enn hva vi er vant til. Ikke en gang en morsom replikk om hvor glad hun er i sin Sindre, kunne dekke over inntrykket av at hun ikke var helt i slag. Likevel, også i denne debatten fremstod Erna Solberg med tyngde og troverdighet, men hun sprudlet ikke.

Det skal ikke legges for mye vekt på én av alle valgkampens oppgjør mellom partilederne, men for Støre var det mer alvor enn for de andre. Han måtte rett og slett gjøre en god innsats for å henge med i valgkampen.

Nå er han imidlertid på offensiven og fortsetter Arbeiderpartiets leder i samme stil, kan han pynte på resultatet og kanskje, ved hjelp av mer eller mindre stabile samarbeidspartnere, beholde makta i noen av de større byene. Det blir et kappløp mot klokka for det forhåndsstemmes som aldri tidligere og her er trolig sosialdemokratiets andel lav. Dessuten, Erna Solberg kan komme til å slå kraftig tilbake ved neste korsvei.

Friskt fra Rødt

Hva så med de andre partiene? Det er bred enighet om at Rødts nye leder, Marie Sneve Martinussen, med smil og slagkraft har posisjonert seg godt foran innspurten. Hun vil nok få større problemer hvis politiske motstandere retter et skarpere søkelys mot Rødts program, blant annet om hva det betyr å si ja til Karl Marx sitt syn på kommunisme.

Få av de øvrige partiene har nå ved innspurten av valgkampen grunn til å smile. Senterpartiet halter. Trygve Slagsvold Vedum er utilpass og har et kroppsspråk som vitner om usikkerhet og tvil. Elektrifiseringen av Melkøya betyr at Nord-Norge er fortapt for Sp. Over hele landet kan mang en Sp-ordfører miste jobben til tross for partiets genuine forhandlingsevner.

Sylvi Listhaug holder et høyt tempo og er på ballen i flere saker, men resultatene uteblir. Fremskrittspartiet kan komme til å gjøre et godt valg i vår nordlige landsdel, men i Oslo og andre av de større byene mottas Listhaugs budskap med et gjesp. Fremskrittspartiet er i ferd med å bli et uinteressant parti. Hvordan snu den trenden?

Hvor er MDG?

Miljøpartiet De Grønne er langt unna å bryte gjennom lydmuren. Klima burde så definitivt være en vinnersak, men velgerne mener at Arild Hermstad ikke profilerer dette avgjørende spørsmålet bedre enn andre partier. Det bør være en betydelig hodepine for partistrategene. Venstre fanger heller ikke så langt opp klimaentusiastene, til tross for at Guri Melby og hennes medrepresentanter markerer seg bra på Stortinget.

KrF må passe seg for at ikke resultatet fra kommunevalget er begynnelsen på slutten som rikspolitisk parti. SV, derimot, ser ut til å kunne gjøre et godt valg, i alle fall hvis Arbeiderpartiet ikke får opp tempoet. Litt under radaren har Kirsti Bergstø stødig funnet sin plass i det rommet som åpner seg når Ap kompromisser med Sp.

Småpartier

I mang en kommune kan særinteressepartier komme på vippen. Ordførerne i Kristiansand og Arendal kan med skrekk og gru fortelle hva det betyr for overraskelser og mangel på stabilitet i den politiske hverdagen. Det nye Industri- og Næringspartiet kan komme til få et godt valgresultat, selv om vi velgere ikke aner hvilken konstellasjon partiet vil foretrekke i den enkelte kommune. Et åpenbart protestparti er det, med tiltrekningskraft på misførnøyde velgere.

Kampanjes jury

For sjette valg på rad har jeg gleden av å lede Kampanjes valgkampjury. Dagen før valgdagen skal vi på direkten i TV 2 kåre hvilket parti som har gjennomført den beste valgkampen. Ikke hvilken politikk som er best, men utrope en vinner ut fra blant annet partiets opptreden i debatter, i direkte møte med velgerne, i sosiale medier, betalt kommunikasjon, forståelig språk og tydelighet og konsekvens i budskap.

Nedenfor ser du listen over de fem siste valgkampvinnerne. Vinner i år? Det er alt for tidlig å si. Høyre har nok kommet best i gang, men tre uker er mer enn nok tid til å ta igjen Erna Solberg.

2021: Ap
2019: MDG
2017: SV
2015: Kristelig Folkeparti
2013: Arbeiderpartiet

Denne artikkelen ble først publisert på kampanje.com

https://kampanje.com/pr/2023/08/–jonas-gahr-store-bestod-proven/

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Et uavhengig rettsvesen er en vestlig idé – hos oss står Partiet over konstitusjonen»

— KInas øverste dommer, Zhou Qiang
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger