www.svaboversto.no

Steve Bannons Europa

Steve Bannon, Trumps ideologiske førerhund, er på signingsferd i Europa. Han spar opp et nytt politisk landskap og hyllest av populister på begge ytterfløyene. Den tradisjonelle høyre-venstre-aksen er død og sosialdemokratiet blør.

Det er den uvanlige alliansen i italiensk politikk som har fått Bannon til å stråle. Der har det høyreorienterte Lega Nord dannet regjering med Femstjernersbevegelsen, som står på den andre siden av den politiske skalaen. Eller gjør den det?
Nei, mener åpenbart Bannon og spår i et intervju med CNN’s Fareed Zakaria at foran neste presidentvalg vil det bli en koalisjon mellom Trumps ”blue collar workers” og Bernie Sanders utålmodige velgere. Vil det være mulig?
Bannon ser i alle fall en slik koalisjon, mellom høyre og venstre, ung og gammel, som et mål for hans politiske visjoner. Betydelige velgergrupper som ikke lenger ser til høyre eller til venstre, men som spør hva som skjer med dem?

Immigrasjonen er utfordringen

Et hovedpunkt her er immigrasjonen. Den handler for svært mange både om å bevare nasjonen slik den en gang var, men enda mer om arbeid.

Da jeg møtte Fareed Zakaria for første gang i forbindelse med en KPMG-konferanse i Oslo i 2011, hvor temaet var ”Emerging Markets,” sa Zakaria: Hvis det eneste den amerikanske arbeideren ser som resultat av den så positivt omtalte globaliseringen er at hun/han mister jobben, så vil reaksjonene komme.
Zakaria har fått rett. Ikke bare i USA, men også i en rekke europeiske nasjoner har den vanlige borger fått mer enn nok. Jobber føles usikre, nærmiljøene endres, politikerne synes fjerne, de er ikke en del av hverdagen.

Korstog

Landskapet blir liggende åpnet for ideologer som Bannon. Han er bokstavelig talt på et korstog for å redefinere det politiske kartet i Europa. Han hjalp høyrepopulistene i Italia og han er beredt til å bistå enhver bekymret arbeiderklassevelger som føler at fundamentet svikter.
Han sier det tradisjonelle partier ikke sier: Frihandel, globalisering og immigrasjon har gjort din jobb utrygg, nå er det på tide å sette din egen nasjon først.

Sosialdemokratiet

Bannons tese om at det må bli en langt sterkere immigrasjonskontroll brer seg over hele Europa. De etablerte partiene løper etter folkemeningen så raskt de bare kan. Verst rammes sosialdemokratiet, selve bolverket i en nødvendig balanse mellom seg selv og det moderne høyre.

Men det svikter. Sosialdemokratiet har ikke innsett at det er deres velgere som først og fremst har betalt globaliseringens pris. Partiet har sviktet i dialogen med sitt grunnfjell. Derfor er nå det innvandringsfientlige Dansk Folkeparti inspirasjonskilden til de danske sosialdemokratene, mens søsterpartiet i Sverige ser ut til å bli forbigått som landets største parti av Sverigedemokraterna. I Østerrike er sosialdemokratiet satt på sidelinjen, regjeringskoalisjonen består av Høyres søsterparti og det brunsvidde Frihetspartiet. Listen kan lett forlenges.
Dette er Steve Bannons farvann. Han er ettertraktet og vandrer fra talerstol til talerstol i Europa.
Når taler han i Oslo?

 

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Three of Trump’s closest advisers have views on Iran that are so extreme that it is hard to think of anyone outside of Saudi Arabia or Israel who shares them.»

— Fareed Zakaria i Washington Post
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger