www.svaboversto.no

Selvskuddet i Tromsø

Kampen om makten i de større byene kommer åpenbart til å prege årets valgkamp. I tillegg til kommunereformen er det i dag vanskelig å forestille seg et tema som av interesse kan måle seg med hvem som skal styre byene. For regjeringen er valget en eksamen og i Tromsø har Høyre ødelagt Erna Solbergs søndagshvile.

For dem som ikke har fått det med seg: Lørdag var det nominasjonsmøte i Tromsø Høyre og der forsøkte selveste ordføreren seg med et kupp mot byrådslederen. Både Jens Johan Hjort og Øyvind Hilmarsen er altså fra Høyre og styrer Ishavsbyen – foreløpig. Ordføreren ville kaste byrådslederen, men han tapte med to stemmer. Hjort tok konsekvensen av sin handling og trakk seg som ordførerkandidat.

Kuppforsøket i Tromsø Høyre strider mot selv de mest elementære regler om partidemokrati. Om ordførerens aksjon er utslag av politisk amatørskap eller en betydelig dose frustrasjon over byrådslederens arbeid, skal ikke jeg ha noen mening om. Hva som imidlertid er sikkert, er at Høyre i Tromsø nå er betydelig svekket, også fordi Hjort var en meget populær ordfører – nesten på linje med hva Erlend Rian oppevde i sine glansdager.

Akkurat når disse linjer skrives, sitter styret i Tromsø Høyre i krisemøte for å bli enige om prosesssen videre. Tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen nevnes som en mulig ny ordførerkandidat, men uansett hvem det måtte bli, i Tromsø Høyre er det nå  sår som det vil ta tid før gror. Selvsagt kan partiet komme seg før valget 14. september, men bare det at ordføreren kunne komme på tanken om å forsøke seg på et slikt kupp, vitner om ukultur.

I Arbeiderpartiet, både sentralt på Youngstorget og i Tromsø , har nok stemningen steget betydelig. Det mislykkede nominasjonsmøtet i Tromsø Høyre, har i alle fall tre konsekvenser, alle til fordel for Arbeiderpartiet: En ukultur rår i Høyre, den populære Hjort er ikke lenger kandidat til å fortsette i jobben og Arbeiderpariet har fått argumenter om styringsevne -eller mangel på sådanne –  på sølvfat.

Oppgjøret i Tromsø har gjort at valget i september kommer til å bli enda mer spennende. Vi står foran en rekke dueller mellom våre to største partier om makten i de større byene.

Skal det politiske bykartet farges rødt eller blått? Det kommer til å bli knallharde oppgjør kysten rundt. Tromsø Høyre har stelt i stand et praktfullt vorspiel – i alle fall for Arbeiderpartiet.

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Teuflisch gut, diese Rock-Rentner!»

— «Bild» i sin omtale av Stones, Berlin 22.6.18
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger