www.svaboversto.no

Rjukan: Krigshelter og sykehuskamp

Idag er det kø foran Tveito-kiosken i Sam Eydes gate i Rjukan. Lokalradioen, Radio Rjukan, har varslet at Klassekampen kommer med fire siders reportasje om «den skandaløse nedleggelsen av Rjukan sykehus.» Kiosken har bestilt over 200 eksemplarer av avisa. Radioen kan også – ikke overraskende – melde om massiv interesse foran siste episode av Kampen om tungtvannet.

Så det er i Rjukan det skjer om dagen. Ifjor kom solspeilet på plass på torget for å hjelpe byens innbyggere gjennom den mørke vinteren. Alle som har vært i Telemarksbyen vet at den ligger trangt og innklemt uten sjanse for sola til å nå ned i vintermånedene. Hele syv kilometer er Sam Eydes gate som går tvers gjennom byen. Her ble forøvrig i 2012 sykkelstatuen – lik den i Oslo – avduket av krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby, som tilbrakte sine første 17 leveår i Rjukan.

Undertegnede er ofte i Rjukan til og fra hytta og byen er er virkelig satt på kartet på grunn av den solide serien Kampen om tungtvannet. Byen forbereder seg på en betydelig tilstrømning de kommende månedene av mennesker fra inn- og utland som ønsker å besøke Vemork. Anlegget er jo virkelig  et spektakulært skue fra Maristigen og et solid vitnesbyrd om stor ingeniørkunst. Heltene fra Telemark får i disse dager den oppmerksomheten de fortjener og det gjør vondt å tenke på at Leif Tronstad og Gunnar Syverstad ble henrettet ved Syrbekkstøylen i Vinje så seint som 11. mars 1945. Skiløypa går forbi en bauta som er reist til minne over dem og i disse dager er det mange som stanser ved åstedet og  minnes i stillhet.

Det er en sannhet at man må kunne historien for å forstå nåtida og hva det er vesentlig å stå og kjempe for. De verdier som Joachim Rønneberg, Leif Tronstad og alle deres venner og medsoldater representerte, er det like viktig å forsvare i dag som for 70 år siden. Også i vår egen del av verden finner det i dag sted overgrep som krever at vi ikke vender oss bort; og la oss ikke glemme at en vinner av Nobels fredspris fortsatt sitter arrestert. I et slikt internasjonalt perspektiv blir Kampen om tungtvannet enda viktigere.

Sykehus lagt ned

Men i Rjukan handler det nå ikke bare om krigshistorien. Beslutningen om å legge ned byens sykehus, vekker fortsatt harme og aksjonistene akter ikke å gi opp. La oss i denne forbindelse ikke dvele ved at det har vært vanskelig å samle støtte for opprettholdelsen av sykehuset i resten av fylket, men ved det lokale engasjement som ikke ser ut til å stilne. Advokat Geir Lippestad har engasjert seg og Radio Rjukan karakteriserer avgjørelsen som det «skandaløse nedleggelsesprosjektet som er full av både løgn og fortielser.»

Ikke en helt nøytral beskrivelse av lokalradioen, men redaksjone har forlengst bestemt seg for å være en aktør i denne striden. Således helt naturlig at den ber innbyggerne strømme til kiosken for å få med seg avisa Klassekampens reportasjer idag. I byen håper man at innholdet kan gi næring til fornyet kamp, mens det ikke er særlig populært i Tinn kommune å tilhøre regjeringspartiene – for å si det forsiktig.

Historie og nåtid skaper engasjement. Vi kommer til å høre mye fra Rjukan fremover.

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Til National Rifle Association kan jeg stolt si at jeg aldri noensinne kommer til å svikte dere.»

— Donald Trump
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.