Den danske komikeren Jacob Haugaard stilte i 1994 som kandidat til Folketinget. To av hans valgkampsaker var «Mer medvind på sykkelstiene» og «Gjenåpning av pissoiret foran Århus Musikkhus.» Haugaard ble innvalgt -:) var parlamentsmedlem i fire år, men stilte ikke til gjenvalg i 1998.
Haugaards politiske karriere kaller på latteren og får fram smilet. Denne utgaven av populismen ble vel aldri noe mer enn en humoristisk protest og rystet knapt Danmarks politiske verden. Likevel; den høyst overraskende valgseieren representerte jo en folkelig protest. Formodentlig en protest fra en gruppe danske velgere som ønsket å markere at de var mer enn lei av hva de etablerte politikerne gjorde, eller kanskje mer korrekt, unnlot å gjøre.
Den østerrikske avisa Kurier hadde nylig et meget interessant intervju med den tyske professoren Michael Hartmann om populismens fremvekst i Europa og USA. Hartmann er sosialist og samfunnskritiker , men har et åpenbart poeng når han påpeker at en hovedårsak til populismens popularitet er en voksende avstand mellom de etablerte og styrende kreftene og den inntil nå tause majoriteten. Dette gjelder både økonomisk og ikke minst i det politiske systemet, mener Hartmann.
Det er ikke tilfeldig at Kurier velge å intervjue professoren om populismen akkurat nå. I mai vant De grønnes kandidat, Alexander Van der Bellen, meget knepent presidentvalget i Østerrike mot den sterkt høyreorienterte og innvandringsfientlige populisten Norbert Hofer. De østerrikske velgerne trodde i noen få uker at Van der Bellen hadde sikret seg seieren med en overvekt på bare 31 000 stemmer.
Men så kom en parlamentarisk kommisjon til at det hadde vært uregelmessigheter ved valget og at det måtte annuleres. Så 2. oktober må østerrikerne igjen til valgurnene og nå leder høyrepopulisten Hofer klart på meningsmålingene. Så nok en gang står vi overfor trusselen om at midt i Europa kan vi få en president som bryter med vesentlige verdier de europeiske demokratiene er bygget på. La meg også ta med at samme dag skal det være folkeavstemming i Ungarn om ja eller nei til EU’s flyktningepolitikk. Det er all grunn til å uroe seg over resultatene.
Populismens nye vår denne høsten kan forklares i at borgerne ikke føler at de blir lyttet til og at misnøyen dermed sprer seg. Det klareste utslaget ser vi i presidentkampen i USA; hvor Donald Trump turer fram og har betydelig støtte til tross for den ene avskyelige uttalelsen etter den andre.
Det er et særdeles langt sprang fra Haugaard til Trump. Den første kunne vi le av og med.