www.svaboversto.no

På tide å frykte USA?

”Fear.” Tittelen er treffende og skremmende. Bob Woodwards bok om Donald Trump i Det hvite hus er særs deprimerende lesning. Nære medarbeidere tegner et bilde av en uberegnelig person som trives i sin egen tilværelse av løgn.

Etter å ha lest Woodwards bok er man mentalt utslitt. Det er ingen grunn til å tvile på Woodwards kilder. The Washington Post’s   ”associate editor” har snart 50 års kvalitetsjournalistikk å vise til og skrev seg for alltid inn i historien da han sammen med Carl Bernstein avslørte Watergate-skandalen.

Woodward har skrevet en rekke bøker om USAs politiske landskap. I ”Fear” gir han oss et spektakulært innblikk i livet i Det hvite hus etter at Trump flyttet inn for to år siden.

”Er det mulig?” Spørsmålet er vel et vi alle har stilt oss når vi blir fortalt noe vi ikke helt kan tro, eller som er for godt til å være sant. En rekke ganger under lesningen av denne velskrevne og vel dokumenterte boka, stilte jeg meg dette spørsmålet, men aldri fordi det er for godt til å være sant.

Derimot hver gang av denne årsaken: Da jeg trodde toppen var nådd av hvordan en sjef kan behandle, omtale eller blankt lyve om personer og hendelser, bare pøser Woodward på med nye eksempler. Etter hvert blir eksemplene så mange og så nedverdigende for Trump at man ønsker å fornekte at denne personen, sammen Kinas partisjef, Xi Jinping, er verdens mektigste person.

”Bullshit”

Boka er full av lett forståelige uttrykk. Ikke at Woodward trenger å ty til f…ord for å formulere seg, men fordi Trump, og flere rundt ham, tydeligvis ikke kan klare en hoved- og bisetning uten å krydre sitt noe begrensede ordforråd med de enkleste løsningene. ”Bullshit,” og ”fuck,” er gjennomgangstonen og representerer en noe tynn variasjon i valg av ord for å beskrive oppførselen til, eller innholdet i hva medarbeidere har uttalt.

Et eksempel er Trumps uttalelse etter at han ga sin nære rådgiver Steve Bannon sparken:

”I just fired Bannon. Did you see what he said about North Korea and having no military option? Motherfucker!”

Valg av enkle uttrykksmåter var imidlertid noe Trump tok med seg inn i Det hvite hus, så medarbeiderne og vi andre var jo advart. I boka skildres det hvordan tidligere New York City-borgermester, Rudy Giuliani, ble behandlet da han gjorde sitt ytterste for å redde Trump og hans kampanje etter at den famøse uttalelsen ”Grab them by the pussy,” ble gjort kjent. Giuliani stilte opp i det ene TV-studioet etter den andre i et faktisk noenlunde vellykket forsøk på å rake kastanjene ut av ilden. Takken lød slik:

”Rudy, you’re a baby!” Trump said loudly. ”I’ve never seen a worse defense of me in my life. They took your diaper off right there. You’re like a little baby that needed to be changed. When are you going to be a man?”

”Fear”

På bokas omslag er gjengitt en uttalelse av Trump under valgkampen i mars 2016:

”Real power is – I don’t even want to use the word – fear.”

Natt til i dag norsk tid holdt Trump en tale hvor han forsvarte utestengelsen  av 800 000 offentlige ansatte på grunn av striden om bevilgningene til muren mot Mexico.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, kommenterte talen slik:

”Sadly, much of what we have heard from President Trump throughout this senseless shutdown has been full of misinformation and even malice. The President has chosen fear….”

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Everyone talks about rock these days; the problem is they forget about the roll»

— Keith Richards
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger