www.svaboversto.no

Østerrike i politisk kaos når Europa går til valg

Det spektakulære Alpelandet, med majestetiske Donau, rystes av politisk kaos. Samme uke som Europa går til valg, har Østerrikes høyrepopulister brakt skam over nasjonen.

Sebastian Kurz er mannen som sørget for at det ytterliggående Frihetspartiet (FPÖ) igjen kom til makten i 2017. Den nå 32 år gamle østerrikske forbundskansleren fra Folkepartiet ( ÖVP) – som er det norske Høyres søsterparti – valgte da å danne regjering med FPÖ. Han brøt dermed Alpelandets tradisjon med storkoalisasjonen mellom de konservative og sosialdemokratene.

Inn i regjeringskontorene kom i stedet Frihetspartiet med sin nasjonalistiske, ja rett ut brune fortid, til sjokk og forferdelse for verdikonservative over det ganske Europa. Kurz hadde imidlertid foretatt sitt valg, men betaler nok nå mer for samarbeidet med høyrepopulistene enn han i sine villeste fantasier kunne ha drømt om.

En drink eller to på Ibiza

Et par måneder før valget i 2017 tok Frihetspartiets leder, den karismatiske Heinz-Christian Strache, seg en tur til ferieøya Ibiza han i dag angrer bittert på. I en luksuriøs villa ble det vel et par drinker for mye, men fyllerør kan ikke bortforklare at vi her ble vitne til den populistiske politikerens sanne ansikt.

Strache var lokket i en felle. Det hele ble filmet da han i en samtale med, hva Strache trodde var en representant for en russisk, steinrik oligark, lovet bort store kontrakter mot politisk/økonomiske godtgjørelser.

Da videoen ble offentliggjort sist lørdag, var det over og ut for Strache. Han la seg så flat som vel ingen østerriksk politiker tidligere har gjort, men i dragsuget har alle ministrene fra Frihetspartiet måttet trekke seg. Det blir nyvalg i begynnelsen av september.

Ribbet tilbake sitter kansler Kurz, som nå må fylle opp de ledige statsrådsstolene. Det knytter seg selvsagt betydelig interesse til hvem som skal inn. Blir det politikere eller såkalte uavhengige eksperter?

Sterke høyrepopulister

Det er ikke noe puslete parti som nå forlater regjeringskorridorene. Mange vil huske den meget populære Jörg Haider som førte partiet til regjeringsmakten i 2000, til tross for partiets stygge fortid. Haider omkom i en bilulykke på vei til sin mors 90-års dag i 2008.

Strache har ført partiet videre og har faktisk i flere år konkurrert med Folkepartiet og sosialdemokratene (SPÖ) om å være landets  største parti. Den posisjonen har siden 2017 Kurz hatt kontroll over, men i 2016 var det bare så vidt at Frihetspartiet ikke fikk sin kandidat, Norbert Hofer, valgt til president.

Etter tre valgomganger ble takk og pris Alexander Van der Bellen valgt, med bare med noen få prosentpoengs overvekt. Professoren, med bakgrunn i De grønne, har også de siste dagene vist seg som en klok og verdig representant for Østerrike. Van der Bellen vil nok være en stabiliserende faktor fram mot valget i september.

Begynnelsen på slutten?

Ser vi så nå begynnelsen på slutten av Frihetspartiet? Å svare ja på det spørsmålet i dag, vil være politisk uklokt og avsløre manglende forståelse for østerriksk politikk og for høyrepopulistenes stilling i Europa generelt.

Det koster å samarbeide med partier til høyre for de konservative. De er ikke borgerlige med konservative verdier, men populister med en vel utviklet evne til å løpe etter folkemeningen. Rett og slett derfor kan de ikke avskrives.

Valg til Europaparlamentet

Denne uka er det klart for valg til Europaparlamentet og det er forventet at de ytterliggående partiene i EUs medlemsland kan komme til å gjøre et godt valg. I Milano sist helg, var en rekke representanter for disse partiene samlet for å presentere seg som en samlet flokk. Det til tross for at det grovt sett er kampen mot innvandring/integrasjon og motstand mot EU-samarbeidet, som samler dem.

I det siste har det for øvrig gått opp for dem at oppslutningen om det forpliktende, europeiske samarbeidet vokser i Europa. Derfor har de tonet ned motstanden mot EU og i stedet – om mulig – hevet sine røster mot integrasjonen.

I Østerrike er politiske kommentatorer enige om at Frihetspartiet kan komme tilbake; neppe i regjering med det første, men igjen som en politisk maktfaktor. Partiet har en solid posisjon og de er mange i Alpelandet som mener at ”fyllerør” på en ferieøy ikke bør få ødelegge. Vi får se i september.

Niki Lauda

Og i dag sørger man i Østerrike. Ikke over det politiske kaoset, men at Formel 1-legenden Niki Lauda, døde i går. Han ble bare 70 år gammel og var særs populær.

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Jeg er EU-tilhenger fordi Europa har en svært blodig historie.»

— Sylo Taraku i boka sin: «Balkaniseringen av Europa.»
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.