www.svaboversto.no
Foto: Bjørnulf Vik

Når lidenskap blir vitenskap og fellesskap

Fascinerende og sikkert gjenstand for en rekke sosiolgiske studier. Jeg tenker på en hobby, en interesse, ja til og med en lidenskap som bringer mennesker med ellers forskjellige ståsteder sammen i et givende fellesskap. I disse dager er det The Rolling Stones som samler fans fra Europa, Australia, Asia, USA og selvsagt Sør-Amerika i Buenos Aires.

For ikke lenge siden hørte jeg om en sørlending som skulle reise til Mauritsius for å studere fugler. Det skulle komme folk fra flere land med det samme for øyet: Studere fuglelivet. Så fascinerende, slo det meg umiddelbart. Tenk å ha en slik hobby som bringer mennesker sammen i noe som opplagt bare må være et  positivt engasjement. De skulle jo ikke gjøre noe annet enn å studere og fotografere fugler.

Kom til å tenke på fugleentusiasten da jeg igår kveld var sammen med en rekke Stones-fans på Tribute Bar, 30 minuters kjøretur utenfor sentrum av Buenos Aires. I det lille lokalet, spekket med Stones-fotografier på alle veggene og en stor Keith Richards-statue på bardisken, gikk samtalene livlig på flere av verdens språk, mens konsertopptaket fra Hyde Park i juli 2013 ble avspilt – og det selvsagt ikke lavt. Ikke få av oss som var på Tribute Bar, var også i London.

Det har flere ganger slått meg på mine reiser for å oppleve Stones: Vi er ungdom i alle aldre som har en ting til felles; lidenskapen for hva vi mener udiskutabelt er verdens største rock’n’roll-band. Ingen over, ingen ved siden. Ellers så har vi kanskje ikke så mye til felles, men vi kommer jo ikke sammen for å diskutere politikk eller fotball, for der kan våre veier meget fort skilles. Ikke snakker vi så mye jobb heller, men det er klart vi spør om hverandre, for bakgrunnen er så forskjellig.

Her er snekkeren, IT-gründeren, bankmannen, journalisten, ungdomslederen, fysikeren, advokaten, eiendomsmegleren og reiselivskvinnen osv osv. Her er han som deltar i så mange turrenn som mulig hver eneste vinter ( så lenge det ikke kolliderer med en Stones-turne) og kameraten ved siden av som ikke har ski! Men, felles for dem er at de bruker mye tid og ressurser på The Rolling Stones. Følger dem som ofte det mulig, like ivrige som de to amerikanerne jeg igår møtte i Buenos Aires som var på Telenor Arena på Fornebu i mai 2013,  en  konsert som forøvrig ble utsolgt på 13 minutter.

Vi har her med en gruppe mennesker å gjøre hvor lidenskapen blir til vitenskap og fellesskap. Det er helt utrolig hvor mye mange av dem jeg nå møter kan om The Rolling Stones. Så kan man gjerne diskutere hvor nyttg kunnskap det måtte være, men igjen for å trekke en parallell: I et selskap ble jeg sittende ved siden av en elsker av opera. Akkurat som meg reiser han rundt i verden – han for å se opera. Akkurat som undertegnede samler han på bootlegs – uoffiselle utgivelser av konserter/studiprøver mmm. Vi var skjønt enige om at det dummeste spørsmålet vi får er følgende:

Når du har sett/hørt La Boheme eller Madame Butterfly en gang, er det ikke da gjentagelse å gå en gang til? Har du hørt Stones en gang, er det ikke da…………? Nei; enhver operaforestilling, enhver konsert med et stort band er en ny opplevelse. Desto mer du kan, desto mer givende blir det å få med seg de forskjellige versjonene. Derfor har operaelskeren en butikk i New York hvor han bestiller uoffisiell utgivelser, mens jeg handler på nettet. Derfor håper jeg at ryktene om at Stones imorgen igjen vil fremføre Angie stemmer, det er jo en av de flotteste balladene Jagger/Richards har komponert.

Likevel, det er klart at av og til lurer man på om det kanskje finnes grenser for hvor mye tid man skal bruke på sin hobby. Da er det godt å ta seg en tur til Telemark og slå av en prat med gode venner som har en lidenskap: Jakt.

Da er det herlig å lene seg tilbake i stolen og lytte til at planenen for kommende sesong er klare; alle helgene hvor alt annet må vike, hvor det ikke er snakk om alternative aktiviteter. Å høre på samtalen om hvor vesentlig det er med det riktige og det beste utsturet, både av klær og våpen. Det må man bare ha.

Lidenskap blir til vitenskap og felleskap.

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«The central issue feeding populism around the globe is immigration. That’s why you still see right-wing populism in such countries as Germany, the Netherlands and Sweden, where economic growth is strong, manufacturing is vibrant and inequality has not risen dramatically.»

— Fareed Zakaria
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger