www.svaboversto.no
Foto:Fremskrittspartiet

Når en splitter skal samle

Den mest splittende politikeren i Norge skal nå samle et splittet parti. Sylvi Listhaug blir Fremskrittspartiets nye leder. Hvilke premisser vil hun legge til grunn for å samle?  Svaret er kanskje å finne i valget av Christian Tybring-Gjedde som Fremskrittspartiets nye førstekandidat i Oslo.

Selve dokumentasjonen på hvor dypt splittet Frp er, kom da Siv Jensen torsdag overraskende kunngjorde sin avgang som partileder og at hun ikke tar gjenvalg til Stortinget. Hennes begrunnelse for Sylvi Listhaug og Ketil Solvik-Olsen som den nye lederduoen, var jo nettopp at de representerte forskjellige strømninger. Denne vurderingen sluttet Sylvi Listhaug seg til på sin pressekonferanse fredag.

Nasjonalkonservativ

Som et første tiltak for å samle et parti, er valget av Tybring-Gjedde mer enn forunderlig. Han står ikke bare for det ytterste høyre på Stortinget, Oslo-representanten er solid plassert på den nasjonalkonservative fløyen i eget parti. Nå har riktignok Listhaug erklært at hun ikke lenger får litt frysninger av det å kalle seg «nasjonalkonservativ;» noe Frps kommende leder uttalte til bl a VG i forbindelse med eksklusjonen av Geir Ugland Jacobsen, Oslopartiets leder. Nå sier Listhaug: Det er i grunnen «knekkende likegyldig hva du kaller deg.»

Jeg vil imidlertid tro at det er mang en potensiell Frp-velger som fortsatt får (litt) frysninger av at en nasjonalkonservativ skal fronte partiet i hovedstaden. I alle fall dem som har trodd at Frp skal være et liberalistisk parti, noe Tybring-Gjedde ikke vil. Det skal bli mer enn interessant å se oppslutningen ved valget.

Av med silkehanskene

Da Sylvi Listhaug aksepterte nominasjonen til ny partileder, fikk vi høre henne si: «Jeg er veldig ydmyk.»  Selv skvatt jeg i stolen, da «ydmyk» er en karakteristikk det vel sitter langt inne for de fleste å forbinde med Listhaug. Brikkene falt imidlertid på plass da hun i samme pressekonferanse erklærte at silkehanskene skulle av.

Fra nå av skal Frp-profilen rendyrkes; eller for å si det med andre ord: Nå skal Frp si adjø til Siv Jensens linje og vende tilbake til Carl I. Hagens.

For å illustrere: På pressekonferansen uttalte Sylvi Listhaug at i hennes Norge skal det bli flere sykehjemsplasser og færre asylmottak. Hørt den før? Denne retorikken med å sette grupper opp mot hverandre?

Ingen naturlig partner

Det er slike utsagn som gjør at for oss verdikonservative blir Frp ingen naturlig samarbeidspartner. Det å konstruere motsetninger mellom mennesker lukter vondt. Medmennesker skal ikke betraktes som grupper, men som enkeltmennesker.

Derfor blir det så feil kategorisk å fastslå at «verdier fra Afrika og Midtøsten er ikke velkomne her.» Er det ikke noe vi har å lære av Afrika eller Midtøsten?

Undrer med på hvor Jesus Kristus kom fra.

 

 

 

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Come to think of it, the Trump administration has been copying the wrong Korea. Instead of the intelligence and expertise of South Korea, it is emulating the sycophancy, incompetence and propaganda of North Korea.»

— Fareed Zakaria om Trumps innsats mot coronaviruset.
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger