www.svaboversto.no
Foto:Bjørnulf Vik

Mye mer enn en konsert

Så ruller Stones nok en gang av sted på landeveien. 60 år etter første konsert. Da 60 000 på Anfield i Liverpool på slutten av showet torsdag sang «You Never Walk Alone,» er vel i grunnen det meste sagt. Et show med Stones er noe langt mer enn en konsert.

Bandet er for lengst blitt en institusjon. Publikum, fire generasjoner, eller kan det ha vært fem, trollbindes av oldefar Mick Jagger som løper og synger gjennom pluss to timer og retorisk roper ut: «Are you doing fine?»

Hva annet kan vi svare enn et rungende «ja.» Og bak Mick står Keith Richards og Ronnie Wood som solide stolper sammen med åtte andre eminente musikere som danner det perfekt lydbildet. Bak trommene sitter ikke lenger Charlie Watts. Du verden som vi savner han, men Steve Jordan kan sitt håndverk og er på mange måter en ekte Stones gjennom sitt mangeårige samarbeid med Keith Richards.

En liten fotnote før vi går videre: Keith har sluttet å røyke. Det bør være et veldig klart signal til alle som mener det er vanskelig å stumpe røyken!

Så hva spiller bandet 60 år etter at de lettere nervøse inntok den lille scenen på Marquee Club i London? Svaret er åpenbart: De spiller hva publikum ønsker å høre. Så det blir gjengangere, men aldri helt likt forrige konsert. For å ta et par eksempler fra München søndag og torsdag i Liverpool: «Gimme Shelter» fra 1969 var forrykende i Tyskland, sterkere enn i USA i fjor høst, mens «Living in A Ghost Town» fra 2020 er i ferd med å bli en publikumsyndling. Det samme kan forøvrig sies om «Out of Time» fra 1966, som  bandet aldri har spilt på de siste turneene, men som hittil har vakt jubel både i Madrid, München og Liverpool .

Mick Jagger liker å prate til og med publikum under showene. I Liverpool sa han at de egentlig hadde tenkt å spille «You Never Walk Alone,» men hadde ombestemt seg. I stedet ville de framføre en låt som var skrevet av noen «local lads.» Og dermed kom «I Wanna Be Your Man» fra 1963,  skrevet av den ikke ukjente duoen Lennon-McCartney. Dette var forøvrig den andre sangen Stones ga ut på singel. De fikk den av gutta i Beatles og forteller vel klart at alle vi som trodde det var personlige motsetninger mellom Stones og Beatles tok grundig feil. Det var nok godt betalte PR-selskaper som spredte «fake news.»

Til konserten hadde Stones invitert Liverpool-manager Jürgen Klopp. Han satte nok pris på at publikum på slutten av showet takket Stones med å synge «You Never WalkAlone.»

Selv for Wimbledon-supporter Sir Mick må det ha vært rørende.

Foto: Geir Greni

 

 

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

“China is our most important partner, and represents a fundamental and extraordinary opportunity for us.”

— Talsperson for Taliban, etter pånytt å ha tatt kontrollen over Afghanistan
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.