www.svaboversto.no

London calling – The News and The Stones

London slutter aldri å fascinere. Heller ikke denne solfylte maimorgen i Bayswater, hvor jeg sitter på fortauskaféen med min espresso, en bunke aviser og ser fram mot kveldens konsert.

London har alltid vært spesiell. Som barn å komme på ferie til den britiske hovedstaden var enormt – Piccadilly Circus, Big Ben, Hyde Park, Tower of London. Ungdommens Carnaby Street, med blomstrete skjorter og bukser med sleng. Senere besøk i Houses of Parliament, en rekke tankesmier, teater- og fotballturer og ikke minst konserter på store arenaer og Ronnie Scott’s Jazz Club.

Kvalitetsavisene

Londons kvalitetsaviser er jo en oase av informasjon og meningsytringer, mens enkelte av tabloidene er så unyanserte at de heldigvis aldri ble noe forbilde for Akersgata. Denne morgenen konsentrerer jeg meg om The Times og The Guardian.
Selvsagt er de også i dag til en viss grad preget av bryllupet til ”Harry og Meghan,” som foran TV-skjermene satte årsrekord med 18 millioner seere. Seremonien ble for øvrig rost for sine flerkulturelle innslag, noe som ble sett på som en moderniserende håndsrekning fra Buckingham Palace.

Brexit

Forhandlingene etter Brexit fortsetter selvsagt å dominere i spaltene. Det er jo litt av et uføre resultatet av den folkeavstemmingen har ført Storbritannia ut i. Daværende statsminister David Cameron var livredd for et splittet konservativt parti og velgerflukten til det nasjonalistiske UKIP og dets leder Nigel Farage. Cameron viste seg ikke å være noen statsmann. Han valgte partiets interesser fremfor nasjonens og trodde en folkeavstemming skulle redde hans politiske ære.
Han feilet totalt. Resultatet er en mer splittet nasjon, ikke minst mellom generasjonene. Videre et fortsatt splittet konservativt parti med Theresa May som svak leder og Boris Johnson som en totalt uberegnelig utenriksminister. Mye av årsaken til at partiet likevel fortsetter å styre finner vi i en håpløs opposisjonsleder, gammelstalinisten Jeremy Corbyn. Han går fra det ene håpløse utspillet til det andre, senest innviklet i et grums av antisemittisme.

Roman Abramovich

Avisene har også bred dekning av eieren av Chelsea, Storbritannias 13. rikeste mann, russeren Roman Abramovich. Putin-vennen er kommet opp i visumtrøbbel. Det går så veldig sakte med å få fornyet hans oppholdstillatelse, noe som settes i direkte sammenheng med forgiftningen av Sergei Skripal og hans datter. London svarte på denne forferdelige ugjerningen med å utvise 23 russiske diplomater. De britiske myndighetenes nyeste trekk er jakten på hva de omtaler som ”dirty Russian money.”
Hele 700 velstående russere, som har fått såkalte ”investor visas,” gås nå etter sømmene og utenrikskomiteen i Parlamentet, tar et flengende oppgjør med oligarkene og deres tilstedeværelse i London:
”The days when Russian corruption was an acceptable part of British business are over. The use of London as a base for the corrupt assets of Mr. Putin’s cronies is part of a Russian strategy to undermine national security.”

London Stadium

Espressokoppen er tom, avisene lest. Londons gater venter på å bli utforsket og i kveld: London Stadium, Queen Elizabeth Olympic Park. 80 000 skal dit.
Mer om det senere.

 

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Drogen sind doch heute total uninteressant. Sie wurden langweilig.»

— Keith Richards, med en litt ny vri i et intervju med det østerrikske magasinet «News.»
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger