www.svaboversto.no

Listhaugs nye arena

Sylvi Listhaug er (foreløpig) ferdig som statsråd. Knut Arild Hareide var tøff og fikk det som KrF ville. Han trekker et lettelsens sukk, men gjør dét alt for tidlig.

De siste dagenes ordskifte har vært langt hardere og mindre anstendig enn hva vi er vant med i Norge. Ansvarer for det hviler på Sylvi Listhaug; fra sin Facebook-melding til hennes avskjedsord på pressekonferansen i morges. Hun snakker ”rett fra levra,” men makter ikke å holde seg innenfor de rammene vi ønsker å forholde oss til i norsk politikk.

Hun gikk av som statsråd med å karakterisere Stortinget som en ”barnehage”, klandre opposisjonen for ”å drive heksejakt” og KrF som ”et parti uten ryggrad.” Hun rettet også usedvanlig sterke, negative karakteristikker om Jonas Gahr Støre. Også her bommer hun: Vi kan alle ha våre meninger om Arbeiderpartiets leder, men han blir neppe ” en katastrofe” som statsminister – hvis han skulle få anledning til å prøve seg.

Tenke seg om

Det er klart at med slike ord ber man om juling og det ble virkelig fulgt opp i Stortingets ordskifte om Listhaugs avgang i morges. Dersom Senterpartiets Marit Arnstad og SVs Audun Lysbakken fortseter å ordlegge seg slik de da gjorde, er det åpenbart at vi står foran et hardere klima i norsk politikk. Statsministerens ord om at noen og enhver bør tenke seg om hvilke uttrykk som bør benyttes, var ord i rett tid.

Sylvi Listhaug er ikke ferdig i norsk politikk. Tvert imot. Erna Solberg sier at Listhaug kan komme tilbake i regjering. Mye kan tyde på at vi bare har sett innledningen på en enda mer profilert karriere. Hun varslet at hun skal være særs aktiv i Stortinget og gjør kampen for ytringsfriheten til sin kampsak. Det at hun gjør ytringsfriheten til sin eie, forteller hvor lite hun har ønsket å forstå, hvis hun da har villet forstå.

For ”Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet,” skrev Listhaug på Facebook. De kraftige reaksjonene på dette innlegget, har slett ikke noe med innskrenkning av ytringsfriheten å gjøre. Poenget er at innholdet er usant, uanstendig og sårende. Det beklaget Sylvi Listhaug i Stortinget torsdag, men dessverre bærer hennes ordvalg i dag preg av at hun ikke kan ha ment det innerst inne.

Sentrumsorientert

De siste dagenes ordskifte har vært langt mer uforsonlig enn hva vi er vant til i Norge. Det var tidligere statsminister John Lyng som først uttalte at ”vi er alle sosialdemokrater,” men Einar Førde gjorde sitatet til sitt. I dette, at ”vi alle er sosialdemokratar,” ligger en ganske så dekkende skildring av norsk politikk. Norsk politikk har vært preget av forlik og sentrumsorientering. Begge de to førende regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og Høyre, har søkt makt ved å se mot sentrum.

For fem år siden brøt Erna Solberg med denne tradisjonen. Hun valgte Fremskrittspartiet fremfor sentrum. Dette har jeg kommentert i bloggene ”Hvem styrer Listhaug?” og ”Det koster å velge Frp.” Tidligere, men definitivt de siste dagene, har vi sett hva det betyr å inngå forpliktende samarbeide med populister. Det ligger en vesentlig forskjell mellom populistene i Fremskrittspartiet og de verdikonservative forankret i Høyre. Det er rett og slett en forskjellig måte å utforme og utføre politikk på. Verdikonservative løper ikke etter folkemeningen, men vil påvirke den.

Venneløse KrF

Knut Arild Hareide gikk til valg i fjor på at han ønsket Erna Solberg som statsminister og Sylvi Listhaug ut av regjeringen. Det er ikke alle politikere som holder ord, men etter landsstyret i går, markerte KrF’s leder at han og partiet stod fast på sitt. Han ba statsministeren ”ta grep,” og dermed var det flertall i Stortinget mot justisministeren. Det var knyttet stor spenning til om Hareide ville stå fast eller ”feige ut,” dersom Erna Solberg stilte kabinettspørsmål.

Det får vi aldri svar på og Hareide er nok i dag den politikeren som trekker det dypeste, lettelsens sukk. Formodentlig gjør han det alt for tidlig. KrF, et parti redusert til en liten gruppe representanter fra sørvest-landet, er med sin opptreden blitt venneløs i Stortinget. Om ikke tidligere, så må Gahr Støre nå erkjenne at Hareide virkelig liker Solberg bedre enn han. Fremskrittspartiet kan umulig, etter dagen i dag, ha lyst til å få med KrF i regjering.

Den beste starten

Siv Jensen sier i dag at opposisjonen har gitt Sylvi Listhaug den best mulige starten på hennes videre politiske karriere. I denne uttalelse ligger ikke bare en konstatering, men også en aldri så liten trussel. Sylvi Listhaug måtte trekke seg i dag. Men hun er langt fra ferdig i norsk politikk.

Det kan bety mye – ikke minst for innholdet i det politiske ordskiftet. For ”sosialdemokrat,” kommer Listhaug aldri til å bli.

 

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Per Olaf Lundteigens oppskrift har vært å være kritisk til alle regjeringssamarbeid som Sp har vært en del av, helt siden vi begge kom inn på Stortinget i 1993.»

— Parlamentarisk leder Marit Arnstad til nrk.no 17. 02.2023
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger