www.svaboversto.no

Kroatia gleder seg, men hvor er nordmennene?

Lørdagen er idyllisk og sommervarm i pittoreske Skradin, Trogir og Split. I de trange smugene er det god plass og på torgets restaurant ingen kamp om bordene.

Men sist lørdag representerte forhåpentligvis slutten på de ukene vi ikke vil tilbake til. For det er noe så veldig naturstridig å vandre i Splits gamleby og ha god plass. I Split, som i Trogir, skal det være trangt om plassen og du kan ikke være garantert et ledig bord på torget. I tillegg skal det i trengselen summe på all verdens språk.

Denne lørdagen var det så å si bare kroatisk å høre, noen få engelske og tyske gloser. De stengte butikkdørene og de gjenskalkede vinduene forteller at en hel næring, ja hele byen lider under koronaen. Inntil nå.

Åpnet i dag

For i dag åpnet Kroatia igjen. Hundretusener av turister er allerede på veg. Mens det sist lørdag landet en håndfull fly i Split, er det kommende lørdag ventet i alle fall 80. Flere hotell melder at de i august er fullbooket. Regionen Dalmatia våkner til liv igjen, sammen med Kroatia forøvrig og nabolandene.

«Hvor er nordmennene?»

I sommerhusene åpnes vinduene snart på vidt gap. Bord, stoler og ikke minst solsenger skal på plass og den første forfriskende leskedrikken nytes.

I Trogir, bare noen få minutters kjøretur fra flyplassen i Split, er det mang en nordmann som har kjøpt seg leilighet/hus. Da vi lørdag ruslet i en av de «norske» gatene var det bare noen håndverkere å se. En kroat fra strøket fortalte oss at det er så dødt uten nordmennene. «Det er jo ingen som bader, ingen er i butikkene og restaurantene!»

Flyene fra Norge!

Om få dager vil dette endre seg. Eller vil det ikke det? Både SAS og Norwegian flyr snart igjen direkte til Split. Men hvem er passasjerene?

I Kroatia, som i mange andre europeiske land, er forundringen stor over at Norge fortsatt ikke vil åpne sine grenser og ei heller la nordmenn få reise ut. (Med unntak til Danmark, Finland og Gotland.) Reiserådet er fortsatt tindrende klart: Ikke reis til Kroatia, hvor forøvrig smitterisikoen er særdeles mye lavere enn i Oslo. Vil de med sommerhus i Trogir følge reiserådet?

Kanskje blir det for fristende når forsikringsselskapene melder at reiseforsikringen vil gjelde selv om rådet er å bli i Norge?

Helt logisk fortoner meldingene fra Norge seg ikke, men til gjengjeld kan turister fra Berlin, København og Wien glede seg over at det igjen blir yrende liv i Skradin, Trogir og Split. Det er en glede som til de grader vil bli delt av de kroatene som de siste ukene har hatt sine severdige byer for seg selv; og dermed alt for god tid til å nyte en kaffe med kollegaer og venner de ellers ville ha vært på arbeid sammen med.

Dagliglivet har gått sin gang i Trogir.

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

“An eye for an eye….we are all blind”

— Dalai Lama
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger