www.svaboversto.no

Klart for vårslipp i Zagreb

Det fortelles en historie som skal være sann: Zagrebs borgermester vandrende i sentrum av byen sammen med sin kollega fra Wien som fastslår: Så mange turister det er her som nyter sin kaffekopp. Svar: Nei, det er lokalbefolkningen som hygger seg.

Etter fire år i Wien var vi helt sikre på at ingen by i Europa kan slå den østerrikske hovedstaden når det gjelder kafeliv. Etter et halvt år i den kroatiske hovedstaden er vi i ferd med å revurdere vårt standpunkt. Zagreb pulserer som knapt noen annen europeisk hovedstad. Hvor mange restauranter/kafeer det er her i byen, har jeg ingen formening om, men er likevel sikker på at det er flere tusen.

I dag tok jeg en ruseltur fra vårt hjem ned mot sentrum; i rolig tempo tar det en 20 minutters tid. Er man kaffetørst, eller har lyst på mineralvann eller en øl, er det ikke langt mellom vannhullene. Og her er gjester. Om det er tirsdag formiddag eller lørdag ettermiddag ser ut til å spille mindre rolle, Zagrebs innbyggere har åpenbart tid til å gå på kafe. Det sies om kroatene at de er flinke til å jobbe i perioder, men også dyktige til å ta pauser. Kafelivet er et bevis på det siste.

På et av byens vakre blomstertorg er det flere kafeer. I vinter har det vært satt opp en del provisoriske vegger og varmelamper for å holde åpent. For det fine med Zagreb er at det er så mange av kafeene som er utendørs. Mang en europeisk by kan skilte med flotte restauranter, men det fine med Zagreb er i bokstavelig forstand utelivet.

Og det går gjerne i kaffe og vann – røyk og prat. Det er noe så alldeles avslappende over bylivet. Folk har rett og slett tid til å sette seg ned, slå av en prat og nyte sin kaffe. Tempoet er mindre stressende enn hva man  i alle fall kan få inntrykk av i Oslo. Det er også interessant å konstatere at det er – som borgermesteren fastslo – lokalbefolkningen som dominerer. Til tross for at Zagrebs gamle bydeleder er meget vakre og så definitivt verdt et besøk, er det ikke hovedstaden som er landets turistmagnet. Det er til kysten turistene kommer; noe som absolutt er forståelig, genuint vakker som den er og med flere direktefly fra blant annet Norge.

Men Zagreb er også forlokkende. For et par kvelder siden besøkte jeg en av byens mange BBQ-restauranter. Spare ribs, en havliter og en espresso til den nette sum av 150 norske kroner. Frister til gjentagelse, spør du meg. Ikke minst nå når våren står for tur og Zagreb slår ut i full blomst!

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«If Richard Nixon had had Fox News, then Watergate would not have been «Watergate.»

— Jonathan Freedland i Guardian
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger