www.svaboversto.no

Hvem styrer Listhaug?

Dagens førsteside i Aftenposten forteller i grunnen alt: Sylvi Listhaug dominerer. Med sitt Stockholm-stunt gjør statsråden alt hun kan for å overskygge sin sjef, statsministeren. Lagspill og samhandling er åpenbart fremmeord for Listhaug.

Medlemmer av en koalisjonsregjering har i en valgkamp en dobbel, men likevel sammenfallende, oppgave: De skal på en og samme tid kjempe for sitt parti og regjeringen. I nyere norsk, politisk historie har medlemmene av forskjellige koalisjonsregjeringer stor sett klart denne balansegangen.

I alle fall har vi ikke vært vitne til et slikt eksempel på solospill både i ord og handling som hva Listhaug representerer. Ikke bare beskylder hun KrF.-lederen for å sleike imamer opp etter ryggen, et valg av ord enhver politiker burde holde seg for god til å fremsi.

Uhørt

Sylvi Listhaug reiste til Stockholm og visste hva hun gjorde. Det lyder så ufattelig hult å si at turen ble utsatt pga graviditet og fødsel. Hvis hele poenget med turen var å lære av Stockholm, kunne hun ha ventet i to uker. Den tanken forble fremmed for henne, rett og slett fordi hensikten med turen da ville være borte.

Turen til Rinkeby kan ikke ha vært noe annet en vel, planlagt valgkampstrategi. Ikke for den norske regjeringen, men for Fremskrittspartiet. I motsetning til tidligere statsråder i koalisjonsregjeringer, driver hun dermed ikke bare valgkamp for sitt eget parti, men mot sin egen regjering. Hun tar bort oppmerksomhet fra sin egen sjefs valgkamp og hun fornærmer sitt vertskap, den svenske regjeringen og bymyndighetene i Stockholm.

Begge deler er uhørt og ikke en statsråd verdig.

Bryr blaffen

Mye tyder på at Sylvi Listhaug gjør hva hun vil som statsråd. Hun er særs flink til å få fokus på seg selv og hun liker åpenbart å være i medienes søkelys. Spørsmålet trenger seg på: Hvem styrer Listhaug? Hvem forteller henne at hun er et del av et lag og ikke en enkeltstående politiker som tilfeldig kan smykke seg med en statsrådstittel?

Vi hører overraskende lite til Siv Jensen om dagen. Det tyder på at hun muligens har tid til å veksle noen ord med sin partifelle. Listhaug har mye å lære av hvordan Siv Jensen har opptrådt som medlem av Høyre/Frp-regjeringen.

Men det er nok for sent og Siv Jensen forsøker nå å forsvare reisen til Stockholm. Ikke helt overbevisende, men dog. Vi skal dessuten ikke se bort fra at Sylvi Listhaug lykkes med sin strategi. Hun bryr blaffen i om 80 prosent av velgerne misliker hva hun gjør: 20 prosent ville ha vært et kjemperesultat for FrP, til og med 15, som partiet ser ut til å kunne nå. Det er i dette lys vi må seg hennes valg av virkemidler i denne valgkampen.

Så får alle vi andre gjøre oss opp en mening om hva det betyr for oss at Høyre velger å ha Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet med i regjering.

 

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«The central issue feeding populism around the globe is immigration. That’s why you still see right-wing populism in such countries as Germany, the Netherlands and Sweden, where economic growth is strong, manufacturing is vibrant and inequality has not risen dramatically.»

— Fareed Zakaria
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.