www.svaboversto.no

Håndballhyllest i Zagreb

I tusener var de møtt fram i ettermiddag for å hylle sin helter fra bronsefinalen. Stedet var selvsagt: Den store plassen midt i sentrum av Zagreb, hvor frihetshelten Ban Josip Jelacic troner høyt på sin hest med hevet sverd.

Ingen tvil om at innbyggerne i Zagreb,og Kroatia forøvrig, er både stolte og storfornøyde. En tredjeplass i håndball-EM henger høyt og smaker ekstra godt med tanke på at om to år er det nettopp Kroatia som er vertslandet for håndball-EM. Kampene skal spilles i hovedstaden Zagreb, i særs kjente Split og i de to småbyene Varazdin og Porec. Varazdin omtales som «lille Wien» på grunn av sine vakre bygninger og Porec ligger på vestkysten av Istria og er så idyllisk at den er verdt et besøk uansett interesse for håndball.

Så mens vi nordmenn kan glede oss over en flott fjerdeplass, har kroatene enda større grunn til å smile. Detfor ikke til å undre seg over tilstrømningen til Jelacic-plassen. Kanskje det er noe symbolsk, men en stor del av plassen er fortsatt opptatt av kopier av den berømte kinesiske terrakottahæren som vi finner utenfor byen Xian i Kina, laget etter ordre av keiser Qin tohundre år før Kristus. Figurene er ikke fjernet etter et stort arrangement Folkerepublikken Kinas ambassade gjennomførte lørdag for å markere (litt på forskudd), inngangen til Apens år.

De tusener som idag strømmet til plassen, var imidlertid langt mer opptatt av de levende «cowboys» som håndballspillerne blir omtalt som. Til øredøvende jubel ble de en etter en kalt fram på scenen foran det begeistrede publikum. Og for å si det slik; Etterkommerne etter hærfører Jelacic er jaggu ikke noen smågutter. Ikke noen skam å tape for slike gutter, som forøvrig sikret Kroatias 13. internasjonale håndballmedalje.

Kaptein Marko Kopljar takket tilhengerne og sa at nå er tiden inne til en liten hvile før oppkjøring mot OL, mens assistentreneren sa det var en nydelig dag og at ledelsen hadde forberedt gutta godt, både fysisk og mentalt. Han har alle sine ord i behold, også at det var en fin dag, med tanke på at Zagreb idag slo til med 18 grader pluss og strålende sol.

Omstridt hærfører og politiker

Josip Jelacic er meget populær i Kroatia og regnes for nasjonens frigjøringshelt og mannen bak opphevelsen av slaveriet. Han var både politiker og hærfører og statsminister fra 1848 til 1859. Han kjempet for uavhengighet for Kroatia fra habsburgerne i Wien, men gjorde det blant annet med å alliere seg med nettopp Wien i kampen mot den ungarske revolusjonen i 1848. Jelacic klarte dermed det mesterstykke på en og samme tid å bli omfavnet som helt i Kroatia, karakterisert som forræder i Ungarn og oppfattet som opprører i Wien.

I likhet med en rekke andre torg i Øst-Europa, ble plassen omdøpt under den kalde krigen og statuen av Jelacic fjernet. Men i 1990 kunne han igjen bestige  hesteryggen.

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

Wherever you look, nationalism is rising.»

— The Economist
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger