www.svaboversto.no

Fra Almedalen til Arendal

For 50 år siden skapte Olof Palme historie da han klatret opp på et lasteplan i parken i Visby og holdt sin tale om ”Socialdemokratin – Framtidsgarantin.”

Palme visste ikke der og da at han la ned grunnsteinen for Almedalsveckan, en nå for lengst etablert institusjon for det frie ordskiftet i Sverige. ”Alle” må være der i uke 27 hvert år, hvis ikke plasserer du deg selv på utsiden av svensk samfunnsdebatt.
Arendalsuka , hvert år i uke 33, er én av flere demokratifestivaler i Europa som er inspirert av Almedalsveckan. Årets uke er den sjuende i rekken og den største – så langt. 1000 arrangementer går av stabelen denne uka i sørlandsbyen. Titusener tar turen til Arendal for å delta i eller observere dette ”demokratiets dansegulv.”

Jeg har hatt gleden av å være med på alle ukene og ser fram til kommende mandag hvor det hele braker løs. Som redaktør for ukeavisa har jeg siden uka 2017 vært med på en rekke møter og hatt mang en samtale om innholdet i 2018-festivalen. Vi trodde kanskje at årets ville bli litt mindre enn fjorårets, mellomvalgår som det er, men det at over 1000 arrangementer vil gå av stabelen forteller at Arendalsuka er blitt så mye mer enn kun holmgang mellom landets fremste politikere.
Det er virkelig blitt «demokratiets dansegulv,» som lederen av hovedprogramkomiteen, Øystein Djupedal, for lengst har døpt disse dagene i sørlandsbyen.

En herlig bredde

For det er bredden, den ualmindelige mangfoldige deltagelsen av organisasjoner, partier, institusjoner og gjester fra inn- og utland, som gjør Arendalsuka så betydningsfull for det frie ordskiftet i Norge. I avisa til Arendalsuka er det flere artikler som omhandler nettopp disse sidene ved samlingen fra den 13. til 18. august. Vi er inne i en tid hvor vi ser at såkalte illiberale krefter styrker seg i en rekke europeiske nasjoner. Det holder å nevne Polen, Ungarn, Slovakia og Østerrike. For ikke å glemme at bare uker etter at Arendalsuka 2018 er historie, er det valg i vårt naboland Sverige. Meningsmålingene tyder på at Sverigedemokraterna kan få rekordstor oppslutning.

Fra skjemt til ettertanke

Årets uke vil manifistere at det fra grytidlig morgen til de korte nattetimene vil være programtilbud for alle og enhver. Du kan lytte til fremragende musikere, til foredrag som får latteren til å runge, utstillinger til ettertanke, politiske debatter og samtaler som går i dybden.

Det er bare å glede seg.

 

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«I pray for the president all the time. So don’t mess with me when it comes to words like that.»

— Nancy Pelosi på spørsmål fra en reporter om hun «hate» Trump.
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.