www.svaboversto.no

Disiplinerte japanere tar av

Åtte timer før show-start var køene allerede uendelige. Ikke for å komme inn i Tokyo Dome, men foran de 20-talls utsalgsbodene, for å sikre seg t-skjorter, caps, plakater eller andre synlige minner om at Rolling Stones nok en gang har inntatt Tokyo.

Det er gått et par tiår siden sist jeg besøkte Japan, men det første gjensyn med hovedstaden bekrefter umiddelbart inntrykket av det velordnede og godt organiserte samfunnet dette er. Mer senere i denne blogg både om samfunn og mine møter med forskere, analytikere og redaktører, denne gang «nøyer» jeg med med en omtale om inntrykk fra  den første av tre Stones-gigs i Tokyo Dome.

Knappe 50.000 tilskuere skal den ta og alle tre show er utsolgt. Men før noen linjer fra den første konserten, litt om timene før «Get Off Of My Cloud» dundret  i vei fra den store scenen. Åtte timer før konserten skulle begynne, ruslet jeg forbi Dome’n på vei til et møte og ble ganske så overrasket: Flere hundre meter kø av Stones-fans snirklet seg velordnet fram mot bodene for Stones-produkter.

Det slo meg hvor veldig fint det hele var organisert. Disiplinert og rolig lot fansen seg dirigere av menn i uniform med megafon som gruppevis slapp de ventende fram. Her var ingen uorganisert kamp slik man som oftest opplever foran konserter i Europa, dog ikke så mange timer før!

Men inne i den enorme Tokyo Dome slapp også japanerne seg løs da Stones entret scenen allerede klokka 1900. Et usedvanlig tidlig tidspunkt for Stones, men igjen; det har noe med det gjennomorganiserte samfunn å gjøre: Man vil ha folk hjem i rimelig tid – og ingen konsert i Tokyo Dome sies å få vare lenger enn klokka 2200.

Det tok av fra første riff og publikum var mer enn med da Mick Jagger sjarmerte med sin tydeligvis forståelige japansk. Tilskuerne bestod av flere generasjoner, vi var mange med grått hår, men vi ble forbigått i antall av ungdommen – og det er jo positivt. Konserten inneholdt flere høydepunkter og blant dem var for meg «Wild Horses,» «Midnight Rambler» ( med Mick Taylor) og nok en gang Lisa Fischer’s enorme stemmeprakt i «Gimme Shelter.» Hun blir bare bedre og bedre.

Det samme må sies om Mick Jagger. Han løp på scenen i Abu Dhabi, men i Tokyo beviste han virkelig at daglig trening under kyndig ledelse gir svært gode resultater. Frontmannen er i storform og da er det bare å glede seg over at igår kom de første ryktene om at Telenor Arena på Fornebu er booket for konsert i sommer. 

Showet ble avsluttet med en inspirerende utgave av «Satisfaction» – i likhet med åpningsnummeret fra 1965 – men du verden, det er mer enn godt nok for 2014.

Og utenfor Tokyo Dome lot vi oss alle dirigere av ivrige og bestemte menn med megafon

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

“It’s such a joy to play with this band, there’s no stopping us, we’re only just getting started really.”

— Keith Richards
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.