«Hva vil Regjeringen gjøre for å stanse Cameron? Regjeringen gjør om søndagen til hverdag. Regjeringen har en retorikk om omstilling, ikke en politikk for omstilling.»
De overnevnte sitater er hentet fra dagens muntlige spørretime. Hver onsdag fra klokka 10:00 har opposisjonen muligheten til å gyve løs på statsrådene som Statsministerens kontor har bestemt bør stille seg lagelig til for hogg. Mest stas er det selvsagt for Stortinget når statsministeren stiller alene, ellers er det tre regjeringsmedlemmer som tropper opp og mer eller mindre uforberedt må svare på de spørsmålene som kommer. «Mer eller mindre uforberedt» da statsrådenes rådgivere forlengst har skjønt at de fleste spørsmål er hentet fra de siste dagers oppslag i media.
Den muntlige spørretimen ble innført i 1996 og kom i tillegg til den ordinære spørretimen hvor spørsmålene må sendes dager i forveien og ditto tid til departementene å forbederede statsrådens svar. Stortinget selv – etter å ha studert praksis fra andre nasjonalforsamlinger – ønsket å myke det hele opp ved en direkte, muntlig spørretime.
Denne onsdagen var det statsrådene Vidar Helgesen, Monica Mæland og Ine M. Eriksen Søreide som ankom Stortinget og alle tre fikk de spørsmål. Ikke bare fra opposisjonspartiene Arbeiderpartiet og SV, men også samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti var aktive.
Søndagen som hviledag
Det kom knapt som en overraskelse på Moncia Mæland at Kristelig Folkeparti ønsket å yppe til strid om at butikkene også skal få holde åpne om søndagen, et forslag vårt kristelige parti sier et kategorisk nei til. Geir Bekkevold snakket om at Regjeringen vil gjøre søndagen til hverdag, mens Line Henriette Hjemdal er av den oppfatning at de blåblå vil ta fra oss den siste pustepausen i uka.
Næringsminister Mæland svarte med velkjente argumenter om den ulike praksisen som idag eksisterer; det ulogiske i at det er lov å selge ute- men ikke innemøbler søndag, at butikker kan være åpne i turistmagneten Geilo, ikke i den mye større turistbyen Bergen og endelig at Brustad-bua kan være åpen, mens større butikker er stengt.
Selvsagt lot ingen i KrF seg overbevise og kanskje derfor Monica Mæland minnet om at det fortsatt vil være noen helligdager hvor så å si alt vil være stengt: «Vi gjør noe med det, men ikke fullt ut,» sa statsråden. Mer ondsinnede observatører vil formodentlig mene at dette var en ikke helt ueffen karakteristikk av Regjeringens politikk på flere områder.
Lite oppmuntrende fra London
Som de fleste har fått med seg var det valg i Storbritannia i forrige uke og de konservative gjorde et meget godt valg. David Cameron fortsetter som statsminister, nå med flertallet alene i Underhuset. Dette fikk Venstres leder, Trine Skei Grande til å utfordre Europaminister Vidar Helgesen om de konservatives politikk i forhold til EU.
Venstrelederen beklaget selvsagt at de liberale hadde gjort et så dårlig valg og dermed ikke kunne begrense Cameron’s angrep på opparbeidede rettigheter som det frie arbeidsmarkedet. Hun sa at Cameron nå erklærer «War on EU» og varsler langt strengere regler for arbeids- og oppholdstillatelse enn hva ellers gjelder innenfor EØS-området, som jo Norge er med i. Skei Grande avsluttet sitt innlegg med å spørre Helgesen hva Regjeringen kan gjøre for å stanse Cameron?
Vidar Helgesen sa seg enig i at det var fint med høye ambisjoner i politikken , men ga uttrykk for noe tvil når det gjelder hva han konkret kan gjøre for å etterkomme Skei Grandes spørsmål, men langt på vei deler han hennes bekymring over Cameron’s EU- skeptiske linje. Helgesen kunne forøvrig minne om at i EU har Englands konservative brutt ut av Høyres europeiske samarbeidsorganisasjon, nettopp pga uenigheten i synet på EU.
Flere talere var forøvrig opptatt av og bekymret over nasjonalistiske og høyrepopulistiske bevegelser sin fremvekt i EU og ikke minst ble Ungarns regjerende parti ofret oppmerksomhet. Her ble det ingen holmgang mellom opposisjon og posisjon. Europaministeren er – slett ikke overraskende – like bekymret over illiberale krefter som de liberale i Venstre og andre norske partier.