www.svaboversto.no

Da Stortinget opphevet naturens stillhet

Så er det klart: Kommunene kan selv etablere snøscooterløyper for fornøyelseskjøring. En gledens dag for lokaldemokratiet eller adjø til stillheten i naturen?

Det manglet ikke på bruken av de store ord da Stortinget idag diskuterte innstillingen fra energi- og miljøkomiteen om endringer i lov om motorferdsel i utmark og vassdrag. Det var to politiske verdener som kolliderte. Fra presselosjen i Stortinget var vi vitne til en stortingsdebatt hvor det enten var dommedag eller en jubelens dag enkelte hadde ventet flere år på å oppleve.

Så forskjellig går det altså an å se på adgangen til å kjøre med snøscooter på fritida. For oss hytteeiere var debatten interessant å følge. Ikke minst for alle med hytte i Telemark og spesielt Vinje, som ble trukket fram som eksempel  av flere i debatten.  Vinje er jo en av de kommunene som i 14 år, fra 2000 til 2014, har vært med på en forsøksordning i «medhold av forsøksloven med utvidet lokal forvaltning av motorferdsel i kommunene….» som det heter i instillingen.

SVs Heikki Eidsvoll Holmås var kanskje den i dagens stortingsdebatt som tok i bruk de sterkeste ord for å varsle om hva som nå vil skje i Vinje og andre kommuner hvor det lokale flertallet er for fornøyelseskjøring:

Stortinget opphever naturens stillhet, tordnet Holmås og han snakket så høyt og med slik en kraftig stemme at det er all grunn til å tro at ordfører Arne Vinje – også han fra SV – hørte hvert ord. Men argumentene prellet nok også i dag av på den populære ordføreren, som i denne saken har talt Roma – altså SV’s ledelse – imot.

Langt mer fornøyd er nok Vinje og hans flertall i kommunestyret med Høgres Solveig Abrahamsen. Telemark-representanten inntok Stortingets talerstol og kunngjorde med et smil at denne dagen hadde hun gledet seg til lenge. En stor dag for lokaldemokratiet og ingen grunn til bekymring for stillheten i naturen. Loven kommer ikke, ifølge Høgres representant, til å innebære noe fritt fram for villkjøring, men selv klima- og miljøminister Tine Sundtoft fastlso at lovendringen vil bety mer motorisert ferdsel i naturen.

Fritt fram for snøscooteren har jo på nasjonalt plan vært en av Fremskrittspartiets go’saker, i likhet med ja til segway eller ståhjuling som det heter på norsk. Så idag kunne partiet notere seg for nok en politisk seier, et bevis på at det betyr en forskjell hvem som sitter i regjering.

Men som vi vet, de blåblå har jo ikke flertallet på Stortinget. I snøscooter-saken var det Senterpartiet som strakte ut en hjelpende hånd. Parlamentarisk leder Marit Arnstad argumenterte sterkt for det lokale selvstyret og vendte det døve øret til for protestene fra Ap,KrF, Venstre, SV og MDG. Ei heller alle turist- og naturvernorganisasjonene ble hørt, eller for den saks skyld meningsmålingene som forteller at flertallet av folket er imot. Men meningsmålingene lytter man jo som kjent til når det høver seg slik: og her er alle partiene nokså like.

Så får vi da se – eller rettere sagt høre – til vinteren om stillheten i naturen er en saga blott.

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Vanskelig å få sagt noe som helst med denne klovnen.»

— Joe Biden til D. Trump, presidentdebatt 30.09.2020
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.