www.svaboversto.no

Bøddelen som fortsatt er helt

Jeg er i feriemodus og vandrer i sentrum av Beograd. Synet av en t-skjorte til salgs i et butikkvindu legger idyllen i ruiner. Hele fronten på skjorta er et bilde av den uhyggeligste bøddelen i Europas etterkrigshistorie: Ratko Mladic.

Minnene fra sommerens byvandring vekkes til live av alle reportasjene om at kommende uke er det forventet at Mladic får sin dom i Haag. Den internasjonale domstol for forbytelser i det tidligere Jugoslavia, kommer trolig til å dømme han til livsvarig fengsel. Skjønt helt sikker skal vi ikke være. Radovan Karadzic, tidligere president i Republika Srpska, slapp med 40 års fengsel.

Srebrenica 1995 vil for alltid være skrevet inn i  europeisk historie som et skammens år. Byen i Bosnia – Hercegovina var av FN erklært som et såkalt sikkert område. Den muslimske majoriteten i byen kunne føle seg trygge, passet på som de var av nederlandske FN-styrker. Blodtørste serbere, med Ratko Mladic som leder,  skulle ikke få anlednig til å begå overgrep.

Nederland sviktet, FN sviktet. Verdensorganisasjonens styrker bare så på da Mladic og hans menn inntok Srebrenica. De gjorde absolutt intet for å stanse hans etniske utrenskning. I løpet  av en varm sommeruke i juli ble 8000 gutter og menn slaktet.

Bulldozerne jobbet dag og natt for å klargjøre tilstrekkelig med massegraver.

Fortsatt en helt

Ratko Mladic ble ikke fengslet før i 2011. I seksten år etter ugjerningen var han på frifot. De første av dem beveget han seg fritt, omkranset og beskyttet av mektige venner i Serbia og deler av befolkningen som aldri har villet innse at han er en ynkelig krigsforbryter.De siste årene før han ble tatt, levde han i skjul. Bevisene for hva han hadde gjort var så overveldende og prisen på hans hode så høy, at han ble drevet på flukt. Til sist ble han funnet i en landsby  og fraktet under et strengt sikkerhetsoppbud til Haag.

Nå ventes altså dommen. Det er lite trolig at Mladic kommer til å vende tilbake til Beograd i live. Han kommer likevel ikke til å bli glemt. Selvsagt ikke av ofrenes pårørende, men dessverre også av dem som fornekter sannheten, eller som rett og slett ser på ham som en helt.

Derfor selges det t-skjorter med bilde av Mladic i Beograd. Jeg har skrevet om  det i tidligere blogger, men det er særdelesdet på Balkan den dag i dag er krefter som ikke ser på Srebrenica som et folkemord. Kirkegården, som jeg besøkte i sommer, gjør et sterkt inntrykk. Å se ut over gravstøttene og tenke på at folk ikler seg bøddelens t-skjorter, er rett og slett forbi hva det er mulig å forstå.

Enda verre er det å oppleve at ungdom støtter Mladic. De går på fotballkamper ikledd t-skjorte av sin helt! Forsoning er fortsatt et fremmedord for enkelte på Balkan.

 

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Å rive den europeiske unionen.»

— Alice Weidel, leder for Tysklands innvandringsfientlige AfD, til østerrikske «Profil» om hva som forener de europeiske høyrepartiene.
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger