www.svaboversto.no

Bøddelen som fortsatt er helt

Jeg er i feriemodus og vandrer i sentrum av Beograd. Synet av en t-skjorte til salgs i et butikkvindu legger idyllen i ruiner. Hele fronten på skjorta er et bilde av den uhyggeligste bøddelen i Europas etterkrigshistorie: Ratko Mladic.

Minnene fra sommerens byvandring vekkes til live av alle reportasjene om at kommende uke er det forventet at Mladic får sin dom i Haag. Den internasjonale domstol for forbytelser i det tidligere Jugoslavia, kommer trolig til å dømme han til livsvarig fengsel. Skjønt helt sikker skal vi ikke være. Radovan Karadzic, tidligere president i Republika Srpska, slapp med 40 års fengsel.

Srebrenica 1995 vil for alltid være skrevet inn i  europeisk historie som et skammens år. Byen i Bosnia – Hercegovina var av FN erklært som et såkalt sikkert område. Den muslimske majoriteten i byen kunne føle seg trygge, passet på som de var av nederlandske FN-styrker. Blodtørste serbere, med Ratko Mladic som leder,  skulle ikke få anlednig til å begå overgrep.

Nederland sviktet, FN sviktet. Verdensorganisasjonens styrker bare så på da Mladic og hans menn inntok Srebrenica. De gjorde absolutt intet for å stanse hans etniske utrenskning. I løpet  av en varm sommeruke i juli ble 8000 gutter og menn slaktet.

Bulldozerne jobbet dag og natt for å klargjøre tilstrekkelig med massegraver.

Fortsatt en helt

Ratko Mladic ble ikke fengslet før i 2011. I seksten år etter ugjerningen var han på frifot. De første av dem beveget han seg fritt, omkranset og beskyttet av mektige venner i Serbia og deler av befolkningen som aldri har villet innse at han er en ynkelig krigsforbryter.De siste årene før han ble tatt, levde han i skjul. Bevisene for hva han hadde gjort var så overveldende og prisen på hans hode så høy, at han ble drevet på flukt. Til sist ble han funnet i en landsby  og fraktet under et strengt sikkerhetsoppbud til Haag.

Nå ventes altså dommen. Det er lite trolig at Mladic kommer til å vende tilbake til Beograd i live. Han kommer likevel ikke til å bli glemt. Selvsagt ikke av ofrenes pårørende, men dessverre også av dem som fornekter sannheten, eller som rett og slett ser på ham som en helt.

Derfor selges det t-skjorter med bilde av Mladic i Beograd. Jeg har skrevet om  det i tidligere blogger, men det er særdelesdet på Balkan den dag i dag er krefter som ikke ser på Srebrenica som et folkemord. Kirkegården, som jeg besøkte i sommer, gjør et sterkt inntrykk. Å se ut over gravstøttene og tenke på at folk ikler seg bøddelens t-skjorter, er rett og slett forbi hva det er mulig å forstå.

Enda verre er det å oppleve at ungdom støtter Mladic. De går på fotballkamper ikledd t-skjorte av sin helt! Forsoning er fortsatt et fremmedord for enkelte på Balkan.

 

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

“We haven’t finished yet. It’s still too early to talk about the Stones’ legacy. There’s one thing that we haven’t yet achieved and that’s to really find out how long you can do this. It’s still such a joy to play with this band that you can’t really let go of it.”

— Keith Richards
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.