www.svaboversto.no

Åtte døgn i sovepose for ei flaske vin!

Lenge leve galskapen! Eller for å si det på en annen måte: Vi har det veldig godt her i Norge; landet hvor menn i sin beste alder tilbringer flere døgn i kø for å skaffe seg ei flaske vin.

Journalisten fra Nyhetsmorgen i NRK idag var reist på reportasjetur til Aker Brygge. Ikke den helt lange turen, men langt nok til et direkteintervju på topp av sendingen. Og jeg er enig: Det var en kuriøs sak blant all verdens alvor. Et intervju som vel fikk de fleste av oss på morgenkvisten til å smile lett undrende, mens kanskje andre ble stående over kaffemaskinen og riste på hodet.

Intervjuet var med en herre nordfra, glad og fornøyd etter å ha tilbragt åtte døgn i telt foran bryggas Vinmonopol. En noe uvanlig utgave av telttur, må jeg få si, men som han på syngende nordlandsk kunngjorde: Vi har alle feriedager! Fridagene har han benyttet på Aker Brygge i påvente av at Polet skulle åpne torsdag og starte salget av en noe spesiell vin. I løpet av den siste uka er stadig flere kommet til, ikke minst i løpet av natta og imorges.

Vi fikk vite at det forøvrig ikke er første gangen han har sovet i kø. Ja, det er nærmest blitt en årlig vane dette å vente noen døgn før han og likesinnede tar det drastiske skrittet å entre Polet for å forsyne seg av godsakene. For vår entusiatiske venn, Bjørn Håvard som han heter, har i følge NRK og DN ventet i en årrekke; altså ikke sammenhengende, men i perioder.

Romanée-Conti

Det hele dreier seg om en Burgunder, med navnet Romanée-Conti, en Grand Cru som visstnok skal være så innmari god at den er verdt knappe 40 000 kroner. Og hele poenget er at det legges ut bare to flasker til salg og kun en til hver kunde. Så det er bare Bjørn Håvard og én til som får gleden av de dyre dråpene. Jeg går forøvrig ut fra at de ikke skal nytes på et nachspiel på hytta, men det  vet jeg inge ting om – og har heller ingen ting med.

Det ble imidlertid idag også åpnet for salg av flere andre varianter som køsitterne virkelig har ventet på, men de er til sammenligning ganske så billige, ikke mer enn 10 000 kroner stykket. Pytt pytt! Vår ivrige køgjenger nordfra regner totalt å legge igjen mellom 100 000 og  150 000 kroner i utsalget på Aker Brygge. Der er hans penger og for meg må han gjøre med dem hva han måtte ønske, så lenge det er innenfor lovens rammer. Og det er det jo, både å ligge i telt i ei uke og kjøpe vin til 40 000 kroner flaska.

Tar den helt ut!

De fleste som hørte innslaget  på radio imorges, er vel enig med meg i at det er over stokk og stein spinnvilt å kjøpe ei flaske vin til flere titusener – men det jo både noe morsomt og spesielt med folk som tar den helt ut. Enda mer oppsiktvekkende er det når intervjuet avsluttes med å avsløre at Bjørn Håvard egentlig har whisky som hobby. Han vil imidlertid ikke fortelle NRK og oss hvor mye han bruker i året på whisky. Kanskje like greit det.

Håper inderlig at han gikk forsiktg ut av Polet etter ferdig handel, for styresmaktene i Oslo har av en aller annen grunn funnet det riktig ikke å rydde fortau og veier for is og snø. Men med garasje i Rådhusets kjeller er det vel ikke så påtrengende.

Billigere alternativer

De fleste av oss dyrker en hobby og/eller gledes over fritidsaktiviteter som er langt billigere enn vinhandel. For eksempel er telting i skog og mark helt gratis og populært.

God helg – om det nå blir med eller uten vin.

 

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«It’s my privilege to play with Charlie Watts.»

— Keith Richards
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.